HEDEF, TOKAT’TAKİ 30 BİN ARI KOVANINI 3 YILDA 150 BİNE ÇIKARMAK

Tokat Valiliği koordinesinde DOKAP

Tokat Valiliği koordinesinde DOKAP desteği ile Tokat Ekotipi Ana Arı Geliştirme Projesi kapsamında düzenlenen “Ana Arı Dağıtım” törenine katılan Vali Dr. Ozan Balcı,Tokat’taki mevcut 30 bin arı kovanının 3 yılda 150 bin, 10 yılda 1 milyona çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi.

Arıcılar Yetiştiricileri Birliğinde düzenlenen törende Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Demir ve DOKAP Başkanı Yusuf Mengi’nin ardından konuşan Vali Dr. Ozan Balcı, Tokat’ta tarımın özel olarak desteklendiğini söyledi.

Tokat’ta DOKAP, Özel İdare, Bakanlık ve diğer desteklerle tarım adına çok güzel işler yürütüldüğünü ifade eden Vali Dr. Ozan Balcı, “Bu sene Tokat’ın tarımını özel olarak destekleyeceğiz.” dedi.

Tokat’ta tarımda yapılan ve yapılmaya devam eden çalışmalarla ilgili bilgi veren Vali Dr. Ozan Balcı, şunları söyledi.

Tokat Tarımı Sadece Tokat İçin Değil, Türkiye ve Dünya İçin Anlam İfade Ediyor
“Bu sene Tokat’ta 250 bin ceviz diktik. Türkiye’de toplam 25 milyon ceviz var. Bunun binde birini biz dikmiş oluyoruz.315 bin daha cevizimiz var. Onları da Niksar ve Almus bölgemizin doğal,otantik aşıları ile aşılattık. Yaklaşık 550 bin cevizi toprakla buluşturmuş olacağız. Vişneden şeftaliye, erikten kiraza kadar 45 bine yakın da meyvemiz var.Meyveciliğe özel fidan da yetiştiriyoruz.Onun dışında karadut, mürver, ıhlamur kuşburnu, kızılcık gibi tarımsal sanayiye girdi olacak yaklaşık 350 bin fidanlıkta dikildi, yetiştiriliyor. Onlar da Tokat’ımızın mümbit toprakları ile buluşacak.Devletimiz, DSİ anlamında Tokat’a çok yatırım yaptı. Bu yatırımlar bittiğinde Tokat’ın tarımsal hasılası 2 katına çıkacak. Yaklaşık 800 bin dönüm alan var,bunun 350-400 bin alanı şuan sulanabilir durumda. Yatırımlar tamamlandığında büyük kısmı sulanabilir alana geçmiş olacak. Tokat’ın önü çok açık. Tokat sadece Tokat için anlam ifade etmiyor. Tokat Türkiye için, dünya için anlam ifade ediyor. Sadece çok miktarda domates, yaprak yetiştiriyoruz diye değil, hem de lezzet, nitelik, kalite anlamında da önemli. Bu bizim için müthiş bir kıymet. Tokat’ta insan da çok kıymetli. Çalışkan ve vatanperver insanları var. Bize düşen de bu kıymeti desteklemek, yüreklendirmek.

Çiftçilerimizin Mutluluğunu Görünce Biz de Mutlu Oluyoruz
Yeni önemli projelerimiz kapsamında Başçiftlik’te 1000 dönüm geç turfanda bahçesi kuracağız. Burada vatandaşlarımızın arazisini birleştirdik.Çilek, kiraz, elma, armut, erik çeşitlerini dikeceğiz.

300 bine yakın karadut, mürver, ahududu, böğürtlen, kızılcık, kuşburnu yetiştiriyoruz. Onları toprakla buluşturacağız. Kaba yem bitkisine büyük destek veriyoruz. Sertifikasız buğdaya destek veriyoruz.Türkiye’ye örnek olacak bir proje başlattık.5 yılda 500 bin koyun projesi.Koyunları almaya başladık. Bu projeyi sene sonuna bitirince 200 bin daha koyun almayı düşünüyoruz. Tokat’ın koyun varlığı 40 bin civarında. Biz iki katına çıkarmış olacağız. Devletimizin desteği ile yürüyen bir proje. Koyunculuk yapan herkese 100 koyun veriyoruz. Çiftlerimizin mutluluğunu gördüğümüzde biz de mutlu oluyoruz. Tokat seracılıkta önde. Hedefimiz 5 yılda 5 bin dönüm sera kurmak. Çiftçinin önündeki engelleri kaldırarak bunu sağlayacağız. Bu sene bin dönümünü yapacağız. Tokat’ı seranın merkezi yapacağız. Talepleri ay sonuna alıyoruz.

Amacımız Tokat Çiftçisinin Zenginleşmesi
Şenyurt’ta fidan yetiştiricilerini kooperatifleştirdik. Onlara da 10 yılda 10 milyon fidan yetiştireceğiz. Hem meyve fidanı, hem süs bitkisi. Yerlerini tahsis ediyoruz. Soğuk hava depolarına destek veriyoruz. Erbaa’da çiçekçilerimizle ilgili çalışma yapıyoruz. 100 dönüm çiçek serası kurucağız. Tokat’ı çiçekçiliğin de merkezi yapacağız. Çiçekçilik deyince akla Tokat gelmeli.

Pazar Çayköy’de çiftçileri birleştirdik. Bin 500 dönüm bağcılık yapacağız. 1500 dönüm de parsel parsel vatandaşlarımıza yapacağız. Amacımız Tokat çiftçisinin zenginleşmesi.

14 tane kadın kooperatifi kurduk. Her ilçenin kadın kooperatifi var. Tokat’ın yöresel ürünlerini dijital ortamda Türkiye ve dünyayla buluşturacağız. Kadınlarımızın aklından, zekasından, yetenek ve yetilerinden yararlanmış olacağız. Bu projeyi de çok önemsiyorum.

Tokat’ta şuandaki 30 bin arı kovanını 3 yılda 150 bin, 10 yılda 1 milyona çıkarılmasını hedefliyoruz.Bunu önemsiyorum. Size desteğimiz tam.

Büyükbaş hayvancılığa çalışıyoruz. Bizde 25 bin işletme var. Ortalama ölçek büyüklüğü 8-10 arasında. Bunu 15 ya da 20’ye getirmeyi hedefliyoruz.

Tarımın Emrindeyiz
Biz tarımın emrindeyiz. Tarımın emrinde olmak demek, tarımı, toprağı, havayı, suyu, vatanı, memleketi sevmek demek.Amacımız Tokat çiftçisini zenginleştirmek,üretimi arttırmak.Tokatlımızın huzuruna refahına katkı sağlamak. Dolayısıyla Türkiye’nin büyümesine, gelişmesine katkı vermek.Çiftçimiz zenginleşecek. Tokat’ta tarımda elde ettiğimiz zenginlik hizmet sektöründe, tarımsal sanayide dolayısıyla Tokat’ın genel ekonomisinde bir zenginleşme sağlayacak.Nihai hedefimiz ihracatta, tarımsal sanayide başkent olacağız.”

Yapılan konuşmaların ardından Vali Dr. Ozan Balcı ve protokol mensupları tarafından arı yetiştiricilerine ana arı teslim edildi.

Programa Vali Dr. Ozan Balcı’nın yanı sıra Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, DOKAP Başkanı Yusuf Mengi, Arıcılar Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Demir, tarım kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgüt temsilcileri, davetliler ve çiftçiler katıldı.