KÖY HALKININ KÖYÜ TERK ETMESİ Mİ İSTENİYOR ?

Niksar Şahinli Köyü Tarım

Niksar Şahinli Köyü Tarım ve hayvancılıkla geçinen önemli köylerden bir tanesidir.

Şahinli köyü bölgesi Kelkit Irmağı yakınlarında kurulmuş, köyün merası söz konusu bölge ile bitişiktir, köy halkı önemli bir oranda büyük baş hayvancılık yapmakta, köy merasında beslenen hayvanlar Su ihtiyaçlarını Kelkit ırmağına giderek karşılamakta idi.

Son bir yıldır köy halkı meralardaki hayvanların akıbeti konusunda sıkıntı yaşamaya başladıkları görülüyor, Şahinli köyü halkı meralarında otlaya hayvanlarını artık Kelkit ırmağından sulamam şanslarını kaybetmişlerdir, köy halkı ve muhtarı yaşadıkları sıkıntıyı yetkililere ve siyasetçilere defalarca ilettikleri halde; “tamam biz halledeceğiz, merak etmeyin hayvanların su içtiği alanlara dokundurmayız” gibi sözlerle  aylardır oyalandıkları görülüyor, Irmak seddesi bölgesinde özel bir firmaya, DSİ veya başka kurumlar tarafından Kum ve Çakıl alma izni verilmiş, söz konusu firma Şahinli köyü halkının hayvanlarının Su içtiği bölgedeki kum ve çakıl malzemeyi alarak köyün hayvanlarının Su içmelerini engelmeişlerdir, konu yetkililere iletildiğinde; o bölgede çalışma yapamazlar diğer taraflardan temin edilecek” şeklindeki sözlere rağmen söz konusu firmalar Şahinli köyü halkının hayvanlarını Su içme güzergahını tahrip ederek olası bir tehlikenin kapısını açmışlardır.

Şahinli köyü muhtarı gazetemize gelerek yaz boyunca yaşadıkları sıkıntıyı dile getirmiş yetkililer verdikleri sözde durmadıkları dikkat çekmiştir.

Yetkililer Şahinli köyünde yapılan Besiciliğin bitmesini mi istiyorlar?, yoksa şirketlerin rantı için Şahinli Köyünün bölgeden gitmesini mi istiyorlar?. Köy halkı yaz süresince dertlerini dile getiren dilekçelerin hayat bulmamasından muzdarip olduklarını ifade ediyorlar.

Şahinli köyü halkının haklı talepleri savsaklayarak, yetkililerin ihale ile iş alan işletmelere Kum ve çakıl almalarına izin vermeleri düşündürücüdür, Kum ve Çakıl alınan alanlar köy halkına zarar verecekse bu iznin neden verildiği sorgulanmalıdır.

Şahinli köyü halkının hayvanlarını otladığı ve sonrasında Su içtiği alanlardaki tahribat düzeltilmeli olası hayvan ölümleri önlenmeli ve bundan sonraki dönemlerde bölgedeki köy halkına zarar verecek izinlerin verilmemesine dikkat edilmesi bekleniyor.

Özel firmalar para kazanmak için Gölet ihalelerini almış olmaları, her ihaleyi alan firmaya istedikleri alanlardan Kum ve Çakıl almaları için bir neden olamaz, özel şirketler para kazanmak için iş aldılar ise, köy halkını sıkıntıya sokacak şartların oluşmaması gerekir.

Şahinli köyü halkı yapılan işlemlerden son derece rahatsız, Kum alan firma her tarafı delik değiş edip işi bırakmış, malzeme alınan alanların mutlaka kapatılması gerekiyor, bundan sonraki dönemlerde başka alanlara zarar  verilmemesi halkın en büyük dileğidir.