Cemalettin Bilgin

FELAKETLER CAN YAKARKEN!

Her felaket bin nasihatten iyidir, sözünü söylerken, Allah korusun felaketlerden medet umanlardan değiliz.

Gerçekten memleketimizde uzun zamandır sıkıntılar ve felaketler yaşanıyor.

Cenabı Allah daha büyük felaketlerden bizleri korusun.

Son günlerde yaşanan Sel felaketi, yangınlar ve peşinden yine Sel afetleri peş peşe geldiği halde Hükümetimiz her an halkın yanında, dertlere derman olmaya çalışıyor.

Son aylarda ve yıllarda yaşadığımız sıkıntılar ve felaketler karşısında dimdik ayakta duran Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz var, yani Hükümetimiz var.

Sıkıntılar, felaketler peş peşe geldi, halkımız sıkıntılar yaşıyor, ama devlet ve millet el ele olunca altından kalkılamayacak ne sıkıntı nede felaket kalıyor.

Karadeniz’in doğal yapısından kaynaklı sıkıntılara vatandaşlarda destek verince felaketler kaçınılmaz oluyor.

Hep söylüyor ve yazıyorum.

“DOĞA İLE DEĞİL, BOĞA İLE GÜREŞİLİR” diye.

Atalarımız boş konuşmamış, öyle güzel ifadeler kullanılarak bizleri uyarmaya çalışmışlar ki, lakin bir türlü uyarılardan ders çıkartmıyoruz.

Aylardan beri Sel felaketleri yaşanıyor, neden ve niçinleri belli.

Neden ve niçinleri belli olan Sel felaketleri yaşanırken, Niksar’da halen bazı insanların vurdum duymazlığı, gelecek felaketlere kapı açmalarını anlamak mümkün değil.

Dere yatakları kapatlırsa, dere yataklarına konutlar yapılırsa, heyelanlı bölgelerin altına, bitişiğine konutlar yapılırsa, Ormanlık arazilerinin çine konutlar yapılırsa felaketler kaçınılmaz oluyor.

Akdenizde, Egede yaşanan Yangın felaketlerini Niksar’da inşallah yaşamayız, Allah korusun Akdeniz deki yapılaşma gibi bizim bölgemizde bir yapılaşma yok ama, olurya yinede tedbirli olmakta fayda var.

Karadeniz’in iç kısımlarında ciddi Sel felaketleri yaşanıyor.

Niksar’da aynı özellikleri taşıyan bir şehirdir, 3 tarafı Ormanlarla kaplı  olan bu şehirde nimetleri kadar külfetleride vardır.

Uzun zamandır felaketler yaşıyoruz, eskiden olsa pek çok yaşanan sıkıntıların tüm ayrıntılarını görmek belki mümkün olmayabilirdi ama, günümüzdeki teknoloji ve iletişim özelliklerinden dolayı yaşanan her sıkıntı ve felaketin ayrıntılarını görüyor ve ders almamız gerekiyor!.

Mesele bizler bile Anadolu’nun bir köşesinde yaşayan ve halkımızı bilgilendirme görevini yapmaya çalışan insan olarak bugün yaşanmakta olan sıkıntıları yıllardır uyarılar yaparak üzerimize düşen görevi yapmaya çalışıyoruz.

Ülkemizin genelinde Kızıl Çamlarla kaplıdır, aslında havanın sağlıklı olması bakımından önemli olan Kızıl çamların varlığı bir taraftan kıymetli olurken, yangınlar karşısında her zaman riskli olan bir ağaç türüdür, bu Çam ağaçları aynı zamanda her bölgede, her yerde ve insanların ulaşamadığı bölgelerde üremesi, büyümesi ülkemiz geleninde ağaçlandırmada önemli rol oynadığını da düşünüyorum.

Ancak değişen iklim şartlarını dikkate alarak artık Kızıl Çamların yerine “GIDA ORMANLARI” nın kurulması sanırım elzemdir, şarttır.

Yanan Ormanların yerine hangi türler dikilir bilmeyiz ama, yanan Ormanların belli bir bölgesine “ GIDA ORMANLARI” kurulması, hem yangın tehlikelerine karşı önlem alınmış olur, hem de yaban hayatına büyük katkılar sağlanmış olur.

Bizler millet olarak çoğumuz günü birlik yaşamayı sevdiğimiz için, geleceği planlamaya çalışan yetkililere pek değer verilmez, ama başka ülkelerin insanların çoğu her zaman geleceklerini düşünerek planlama yaparlar!.

Geleceklerini düşünmeden yaşanan hayatın her zaman riski çok yüksektir, çünkü günümüz dünyasında günlük yaşamlar her milletin felaketlerle karşılaşmasına neden olmaktadır.

Fekaletlerden ders almayan insanların ve toplulukların sıkıntısını az sayıda insanlar çekiyor.

BİR MUSİBET BİN NASİHATTEN İYİDİR sözüne rağmen halen insanlar yaşanan musibetlerden ve sıkıntılardan ders çıkartmadan, geçici dünyamızda geçici heveslerin peşine koşarak felaketleri yaşamasından neden ders alınmaz?.

Niksar 1. Derecede DEPREM bölgesi olduğu halde halen inatla ve ısrarla Deprem riski olan bölgelere doğru koşar adımlarla yapılaşma yapma isteklerine kimse DUR demiyor.

Gelecek yıllarda ülkemizde Toprak ve Su çoğalması mümkün değilken, halen en verimli Toprak ve Suların yok olması için yapılaşmaların hoyratça devam etmesi hangi felakete doğru koşulduğunu göstermeyecekmidir?.

Yaşanan onca sıkıntı ve felaket karşısında ders almayan bir azınlık grup var.

Ne derelerin kapanmasından rahatsızlık duyuyorlar, ne en verimli Toprakların üzerlerine BETON yığınlarını koymaktan utanıyorlar, nede bölgemiz 1. Derece Deprem bölgesi olduğunu bildikleri halde halen Kelkit Irmağına doğru yani Niksar ovasını katledercesine koşar adımlarla betonlaşmanın peşine koşmaları neyin kazancıdır?.

MAL SAHİBİ, MÜLK SAHİBİ, HANİ BUNUN İLK SAHİBİ diyerek bizleri uyaran atalarımız, dünyalık mala taparcasına, sanki ölmeyecekmiş gibi dünya malına tapanları görünce bir başka sözle yine uyarılarda bulunmuşlar;  “MALDA YALAN MÜLKTE YALAN AL BİRAZDA SEN OYALAN” demişler ve oyalanmanın bedelini canları ile ödenerek dünyalıklarının bir anlam taşımadığını anlatmaya çalışmışlardır!.

Felaketler can yakarken, koşar adımlarla felaketlere koşulduğunu görmekten rahatsızlık duyduğumuzu ifade etmek isterim.

Yıllardan beri yazıyoruz; KÜRESEL ISINMALAR BAZI BÖLGELERDE ISINMA, BAZI BÖLGELERDE SOĞUMAYI SAĞLAYACAKTIR.

Ayrıca küresel Isınmaya bağlı olarak  bundan sonra yağacak her “Yağmur yağışı hızla yağacak, kısa sürede sellenme olacak, sellenmeler felaketlerin yaşanmasına neden olacak” dedik ve yine diyoruz.

Bugün yağan yağmurlar hızlı yağıyor, birkaç dakika içinde sellenmeler oluyor, tedbirli olan şehirlerde vatandaş sıkıntı yaşamıyor, dere yataklarını kapanlar, dere yataklarına konut yapanlar, betonlaşan topraklar her insanın felaketine kapı açmış oluyor.

FELAKETLER CAN YAKARKEN, halen ders almayan bir toplun olması, “yeter artık gerekli tedbirler alınsın” demeyen yetkililerin varlığı bizleri her gün tedirgin etmektedir.

Bir kez daha yazalım tarihe not düşelim.

Günün Sözü; Mal Sahibi, Mülk Sahibi, Hani Bunun İlk Sahibi?

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.