Duran Kayanın Objektifinden!

FESÇİTARAĞI (Dipsacus laciniatus)

FESÇİTARAĞI (Dipsacus laciniatus)

Duran Kaya Veteriner Hekim ve Doğa dostu insan.

Doğa Sporları ve ziyaretleri yaparken Doğanın güzelliklerini paylaşıyor.

Duran Kayanın objektifinden yansıyanlar.

Dünyadaki bütün canlı türlerinin, doğadaki hayatın devam etmesi için birbirleriyle bağlantısı vardır. Bu türlerden birisinin yok olması genel olarak canlıların yok olmasına sebep olmasa da canlılık faaliyetinin sekteye uğramasına (kaosa) sebep olur.

Besin piramidinde bir kaç basamak altta olan türler bir kaç basamak üstteki türlerin besin kaynağı olurken bazen de bir üst basamakta bulunan tür, bir alt basamaktaki türün besin kaynağı olabilmektedir. Nihayetinde ise en üstteki türün en alttaki tür için (mikrobiyal faaliyet, mikrofauna-mikroflora) besin kaynağı olması ise kaçınılmazdır.

Fotoğraflarını paylaştığım bitkinin literatürdeki Türkçe ismi “fesçitarağı” (Dipsacus laciniatus). Keçe ve fes yapımında kullanılmış olması olası. Bölgemizde “süzek dikeni” olarak bilinmekte ve süt süzmek için kullanılmış olması olasıdır.

Fesçitarağı bitkisinin çiçekleri bol miktarda polen ve nektar içerir. Bu sene fark ettiğim bir özelliği de tabana yakın yapraklarının gövdeden çıkarken bir çanak oluşturduğu ve bu çanakta ciddi oranda yağmur suyu biriktirdiğidir. Her bir bitkide bir avuç içi kadar biriken bu yağmur suyunun, yabandaki hayvanlar için hayati öneme sahip olduğunu düşünüyorum”  dedi.

Doğa sever olmak ve Doğanın güzelliklerini insanlığa sunmak anlamlı görülüyor.