Cemalettin Bilgin

DOĞAMI? ALTINMI? DEDİK!

DOĞAMI?, ALTINMI? sorumuzun cevabını iki değerli insandan almaya çalıştık.

AK PARTİ SÖZCÜSÜ SAYIN ÖMER ÇELİK SORUYU KENDİSİNE SORMUŞUZ GİBİ CEVAP VERDİ.

SAYIN ÇELİK BAKALIM NE DEMİŞ?.  “BUGÜN YAŞANAN HASTALIK NEDENLERİNDEN BİR TANESİ DOĞANIN TAHRİP OLMASINDAN KAYNAKLANMAKTADIR. KULLANILAN MASKELERİN DOĞAYA RASGELE ATILDIĞI SULARIN VE DOĞANIN KİRLETİLDİĞİNİ GÖRÜYORUZ,  COVİT MESELESİ ÇEVRENİN NE KADAR KIYMETLİ OLDUĞUNU, ÇEVRE KARŞISINDA DUYARSIZLIĞIN İNSAN OĞLUNU BAMBAŞKA HASTALIKLARLA BAŞBAŞA BIRAKTIĞINI GÖRÜYORUZ, BURADAN MARDİNLİ ŞEHMUZ AMCAYA SELAMLARIMI  GÖNDERMEK İSTİYORUM, 15 BİN FİDANI KENDİ İMKANLARI İLE ALIP YAŞADIĞI BÖLGEYE DİKEN, BÖLGESİNİ TEK BAŞINA YEŞİLLENDİRMİŞ, KAİNATA AŞIK, DÜNYADAKİ CANLILARA AŞIK, DOĞAYLA BARIŞIK, DOĞANIN BİR PARÇASI OLARAK YAŞAYAN, YAŞADIĞI BÖLGEYİ ORMANLIK ALANINA ÇEVİRMİŞTİR. İNANCIMIZ GEREĞİ; KIYAMET KOPSADA ELİNDEKİ FİDANI DİKİN DÜSTURU İLE HAREKET ETMİŞTİR” diyerek, bugün bizlerin yapmak istediği mücadelenin adeta sesi olmuştur, AK PARTİ sözcüsü sayın Ömer Çelik’e bu anlamlı konuşmasından dolayı halkımız adına teşekkür ediyoruz.

Bu sözler bizler için çok kıymetlidir, inşallah mücadele devam ederken bu kıymetli sözleri muhatabına sorma imkanımız olacaktır.

Sonra bir başka değerli büyüğümüz konu hakkında düşüncelerini bizlerle paylaştı.

Şişe Cam eski Genel Koordinatörü, yazar ve bilim insanı, kıymetli hemşerimiz sayın Rüştü Bozkurt ile konuştuk, sayın Bozkurt çok çarpıcı ve doğru düşüncelerini dinledik, kendisi de bizlere köşe yazısı olarak şu düşüncelerini paylaştı.

Rüştü beyin düşünceleri;

Sakarat Eteklerindeki Endişe

Sakarat Dağları’nın batısındaki Amasya’da yetişen ünlü coğrafyacı Strabon’dan bu yana, “Coğrafya kaderimizdir” sözü, yazılı kültürün hafızasında yerini alır. Biz insanlar, “ Ol mahiler, derya içredir; deryayı bilmezler” – Balıklar denizde yaşar, ama denizi bilmezler – gerçekliğini nedense gözardı ederiz.

Benim doğup büyüdüğüm topraklar Sivas’ın güneyindeki Kösedağ’ın batısında ve Büyükkızıldağı’nın güneyindeki bulaklardan beslenen Tozanlı Çayı ile Gümüşhane ‘de Kelkit yakınlarından yola koyulan, Erbaa yakınlarında Kale Köyü’nde Tozanlı Çayı ile birleşen ve Yeşilırmak adını alan Kelkit Çayı gibi iki önemli akarsuyun arasında kalır. Amasya’dan Niksar’ın güneyinde eski Dönekse deresine kadar uzanan Sakarat Dağları’nın güney eteklerinde, Canik Dağları’da doğru inen vadilerin insanlarıyız biz.

Okuyanlar için sıkıcı olacağını bile bile Sakarat eteklerindeki Erbaa ve Niksar köylerinin listesini paylaşacağım: Tanoba, Akkoç, Kamışlı, Çibril, Ezebağı, Fındıcak, Keçeli, Erenli, Gölönü, Sokutaş, Koçak, Kozlu, Ağcakeçili, Zoğalıçukur, Meydandüzü,İverönü, Endekpınar, Evciler, Aydınsofu, Benli, Kartosman, Hacılı, Canbolat,Bölücek, Tepekışla, Ağcalan, Çakır, Tepe, Hacıbükü, Demirtaş, Küplüce,Evciler, Çeşmeli… Niksar’a bağl köyler da Gökçeli, Sorhun, Gözpınar, Kumbetli, Gönlüce, Yakınca, Eryaba, Oluklu, Gürçeşme, Kavaklı, Bayraktepe, Budaklı, Musapınarı, Örenler, Yeşilkaya, Tahtalı, Derindere, Çişekli, Güzelyayla, Umurlu, Çişetli, Pelitli ve Dalkaya…

Sakarat Dağları’nın eteklerine yerleşen Erbaa ve Niksar Köyleri’din güneyinde en yüksek tepe Gökçeli yaylasının bulunduğu Dikilitaş’dır; bin 431 metre yüksekliğindedir. Sakarat’ın güneyinde ise Şehitler Köyü’nden başlayan, Avlunlar Vadisi’ni geçen ve Gökdere’de son bulan vadi bulunmaktadır.

Sakarat eteklerinde köylerde epey zamandır kuraklık etkisiyle azalan suların endişesine, şimdi yenisi eklendi: “Bakır ve altın madeni, gürgen ağaçlarıyla kaplı yemyeşil doğayı tahrip edecek endişesi.”

Gökdere’den Avulanlar Vadisini geçerek, Cambolat’dan Erbaa’ya inen yolu izlemiş olanlar; orada yaşayan insanların kaygılarını, endişelerini ve giderek korkuya dönüşen duygularını iyi anlayacaktır.

Madenler bir ülkenin “zenginliğidir”, ama o zenginliği üretmeye çalışırken, başka alanlarda “yoksunluk ve yoksulluk” yaratıldığına defalarca tanıklık ettik. Maden arama ruhsatlarını, işletme izinlerini, çevresel etkileşimi, ürettikleri faydaları ve topluma ödetebilecekleri bedelleri bir bütün içinde sorgulamazsak, “ kurumlara ve topraklara küsülmez” diye babamın bana öğrettiği insanlık gerçeğini yakalamak imkansızıdır.

Eskişehir’de linyit yataklarında kurulması düşünülen termik santralı sorgulanırken, “ Alpu Termik Santralı Projesi Nasıl Tartışılmalı?” başlıklı , 10 gün süren ayrıntılı bir yazıyla Eskişehir Sakarya Gazetesi’nde katıldım. Dileyen elektronik ortamda o yazılara kolayca erişebilir; bu konuda bilgi olmaksızın “yana ya da karşı “durmanın anlamsızlığını gerekçeleriyle paylaştım.

Şimdi Sakarat Dağları’nda verilen maden arama izinleri, işletme ruhsatları, izni alan firmalar ve yapılan çalışmalarla ilgili “sağlıklı bilgiye” ihtiyacımız var. Hiçbirimizin “bilgisiz fikir üretme” hakkı yok… Başta siyasi irade yetkilileri olmak üzere, ilgili yetkililer ve firmanın “ hesap verebilirlik” ilkesine uyma zamanıdır. İnsanlar “doğru bilgilendirilmelidir” ki, sloganlar ciddi fikirlerin yerini almasın; kimse konuyu sorgularken “yanlış konumlanma” yapmasın…

Niksar ve Erbaa halkı, kaderleri olan yaşadıkları coğrafyanın geleceğini savunma hakkı vardır… O nedenle, mücadele önce “sağlıklı bilgi alma” noktasına odaklanmalıdır. Eğer gerekli bilgi toplumla paylaşılmıyorsa, o zaman kimse itiraz edenlere “haksızlık” etmemelidir.

Endişeyi aşmanın en etkin yolu, “ net bilgiye dayalı güven” yaratılmasıdır. Niksar ve Erbaa’da kaderimiz olan coğrafyayı korumak isteyen herkes “ bilgi edinme hakkımızı” savunmalıdır. Önyargıların, yerleşik doğruların, kalıp düşüncelerin, ezberlerin tuzağına düşülmesini istemiyorsak, Sakarat Dağları’nda maden arama ve işletme izinleriyle ilgili net bilgi paylaşma sorumluluğu vardır. RÜŞTÜ BOZKURT” diyerek nokta koydu.

Daha öncede ifade ettik. Bizler hiçbir zaman yapılacak yatırıma karşı değiliz ama, doğru yatırım, doğru yerde yapılırsa.

Bugün günlerden Çarşamba yani 16 Aralık 2020 tarihi, 12 ci ay bitmek üzere olduğu halde halen şehrimize, bölgemize, Kar yağışının olduğu tepelere, dağlara Kar yağmadı.

Doğa ile oynamanın bedelini bugün yaşarken, Doğayı kirletmekte ısrar etmek insanlığa asla faydası olmayacaktır, bunun bir kez daha bilinmesi gerekir.

Günün Sözü: DOĞA İLE DEĞİL BOĞA İLE GÜREŞİLİR

 

 

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.