İSTANBUL (AA) – Plastik kirliliğini önlemek amacıyla 31 sivil toplum kuruluşunun (STK) desteğiyle hayata geçirilen “Plastiksiz Türkiye Platformu”, ilk toplantısını gerçekleştirerek, plastik sorununun boyutlarını ve çözüm yollarını ele aldı.
Türkiye’nin her bölgesinde plastik kirliliğinin geldiği noktayı ortaya koyarak, sorunun önlemesi için çalışmalar ve araştırmalar yapmayı hedefleyen “Plastiksiz Türkiye Platformu”, Gökçeada 8 Mart Üretici Kadınlar Derneğinin ev sahipliğinde, çevre konusunda faaliyet gösteren 31 STK’nin desteğiyle hayata geçirildi.
Platformun kuruluş duyurusunun ve tanıtımının yapıldığı toplantı Bahçelievler’deki Kamu-Sen binasında, platformun yürütücüsü Dr. Çağrı Göcek’in başkanlığında yapıldı.
Toplantıya, platforma destek veren STK temsilcileri ile Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi ve Mikroplastik Araştırma Grubu Başkanı Prof. Dr. Sedat Gündoğdu ve Temiz Hava Hakkı Platformu Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa da katıldı.
Toplantının ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Dr. Çağrı Göcek, plastiğin insan ve çevre sağlığı açısından büyük bir sorun oluşturduğunu belirterek, “Biz farklı STK’ları bir araya getirerek bu çok boyutlu sorunu, çok boyutlu çözüm önerileriyle ele almak istiyoruz. Bu anlamda bugün burada Türkiye’nin dört bir yanından 31 STK ile bir aradayız.” dedi.
Göcek, Türkiye’nin, uluslararası alanda yürütülen plastik kirliliği çalışmalarına verdiği destekler konusunda faaliyetler yürütmek ve bu alanda kamuoyu oluşturmak istediklerini söyledi.
Her STK’nin çalışma alanı kapsamında, bulunduğu bölge çerçevesinde farklı görüşleriyle, öncelikli ele alacakları konuları paylaşmalarını istediklerini aktaran Göcek, tek kullanımlık plastiklerin, plastik kirliliğinin önemli bir kısmını oluşturduğunu, bu konuya ağırlık vereceklerini vurguladı.
Toplantıya katılan STK temsilcileri de kendi araştırma alanlarındaki çalışmalarını paylaştı.