Cemalettin Bilgin

BURUK BİR BAYRAM DEĞİLDİ!

Bir özel ve kutsal Bayramımızı daha kutlamanın huzuru içindeyiz.

Bizleri Yaradan Allah’a ne kadar şükretsek, dua etsek azdır, anlamlı, kutsal bir Bayramı bizlere yaşattığı için.

Ramazan günleri ve Bayramı şehrimizde gayet güzel geçti, sıkıntılı Korona 19 Virüsü  ile başladığız günlere devam ediyoruz, inşallah bu zararlı Virüsten millet olarak hep birlikte kurtulacağız.

İnsanlar olarak; nerede o eski Bayramlar” sözü çok söylenir oldu.

Evet; “nerede o eski bayramlar” sözü bugünkü gençlik için geçerli değil, çünkü bugünkü gençliğin çoğunluğu biz 40-50-60 yaşlardaki insanların dönemindeki Bayramlaşmayı zaten yapmıyorlar.

Bu seneki Bayramın özel durumu var, Korona 19 Virüsü özel bir durumdur, inşallah bundan sonraki Bayramlarda böyle sıkıntılar yaşamayız, ancak bu Bayrama kadar geçen yıllardaki Bayramlara bakınız, özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanlar Bayram tatillerini aile büyükleri veya aile ziyaretleri yerine tatillere çıkarak çoluk çocukları ile tatil keyfi yaptıkları için 40 sene önceki bayramların tadı tuzu yok!.

Eski bayramlardan söz etmek için 40 sene öncesine bakmak gerekir, hadi biraz daha indirelim 30 sene diyelim, bizler kendi çocukluğumuzda bütün mahalleyi gezer evlerde büyüklerin ellerinden öperdik, bu ziyaretlerde zengin fakir ayrımı yapılmazdı.

Bizim çocukluğumuzda, bırakınız mahalledeki bütün evleri ziyareti, başka mahalledeki akrabalarda ziyaret edilirdi, hatta yanımızda mahalle arkadaşımız veya akrabamız olur ise onunda en yakınlarını ziyaret eder, dostluk, ahbaplık, eş dost zinciri büyür, insanlar bir birine olan saygısı büyüyerek devam ederdi.

Eski bayramların olması için çocuklar cıvıl cıvıl giyinip, ilk önce aile bireylerini, sonra komşular ve mahalle ziyareti olmalı ki, eski bayramlar geri gelsin.

Bayramların çok özel tarafları vardır.

Bayramlar çocuklara Milli ve Manevi ruh aşılar, çocukların toplum ile barışık olmasını sağlar.

Şimdi çocuklar sevgisiz yetişiyor, teknoloji bağımlısı olan çocukların Allah korusun beyinlerinin yeterli şekilde çalışmaması gibi bir tehlikenin varlığını da Bayramların her geçen gün zayıflaması ile görmeye başladık.

Bence bu bayramı hiçte buruk yaşamadık, bilakis şartları uygun olan aileler büyük aile haline geldi ve bayramlaşmayı aile içinde doya doya yaşadı.

Hastalık olmasa idi, kesinlikle yine tatil yerleri dolup taşacak, anne ve babasını ziyaret edip Bayramlaşma yerine tatil bölgelerinden anne ve babaya selamlar gelecekti.

BİR MUSİBET BİN NASİHATTEN İYİDİR sözü bence bu bayramda hayat buldu.

Anne ve baba, “oğlum kızım, çocuklar bayrama gelecekmisiniz” dediğinde, telefonla veya mesajla  cevap hazır; “babacığım çocuklar tatil diye tutturdu, bizde yer ayırttırdık kusura bakma bak torununu veriyorum konuşun” diyerek duygusal bir bağ oluşturup, babanın, annenin torun sevgisini,  tatil ziyaretine dönüştürmek çok kolay hale gelmiş oluyor.

11 ayın Sultanı Ramazan günlerinden sonra, Ramazan Bayramını herkes çocukları ile geçirdi, çokta güzel oldu, hatta bu bayramlarda anne ve babanın yanına şartlardan dolayı gelemeyenler  teknolojinin imkanları ile sistemden canlı yayınlarla sohbetler gerçekleşti çokta güzel oldu.

Bayramların çocuk eğitiminde, sevgi ve saygıdaki önemini yitirmeye başladığımız dönemlerde Korona 19 Virüsü ile baş başa kaldık.

Korona Virüsü çok şeyler ifade ediyor.

Evet Korona 19 virüsü çok sıkıntılı süreçler yaşatıyor ama, bu lanet virüsü faydalı hale getirmemiz mümkündür.

Dedik ya; “BİR MUSİBET BİN NASİHATTEN İYİDİR” diye, o zaman musibeti, faydalı hale dönüştürelim.

Sağlıklı yaşamak için, temizliğe dikkat edelim, zaten İslam dininin kuralları insanların temiz olmasını emrediyor.

Hastalığın olmaması için kurallara uygun hareket etmeliyiz, zaten her insan devletin koyduğu kurallara, her ülkede uymak zorundadır, devletimiz hastalığın olmaması için uyulması gereken kuralları sürekli ifade ediyor, yazılı ve görsel haberler şeklinde insanlar uyarlıyor.

Musibetin kısa zamanda insanlardan uzaklaşması için, kurallar önemli, hastalığı bahane ederek dini düşüncelere saldırmak hastalığın gitmesine mani olacaktır, unutmamak gerekir.

İslam dini insanlığa önem veren en kıymetli dindir.

Peygamber efendimizin döneminde bile yaşanan sıkıntılı hastalıklarda, kesin emir; “hastalıklı bölgeye gitmeyiniz, ziyaretleri bırakınız” dendiğine göre, 2020 yılında yaşana ve insanların ölümüne neden olacak ziyaretlerden kesinlikle kaçınmak gerekmektedir.

Efendim “bu bayramda büyükleri ziyaret edemedik, ellerini öpemedik” diyerek sızlanmak yerine, bugünkü halimize şükredelim Cenabı Allah’tan daha büyük sıkıntı ve felaketlerin olmaması için dua edelim, anne ve babamıza gelemedik ise, daha samimi, daha içten bayramı telefonlarla kutlayalım.

Biz bu bayramdan çok memnun idik, çoluk çocuklarla mesafeli bayramlaşma yaptık, her gün bahçemizde toprakla uğraştık, zamanımızı çalışarak geçirdik.

Cenabı Allah sonraki bayramlara kavuşturmayı nasip etsin.

İklim şartları değişiyor, yaşam koşuları değişiyor, bundan sonraki süreçlere daha dikkatli olmak zorundayız.

Bayramlar eskisi olmayacak diyerek gereksiz sözlerle zaman geçirmek yerine, bundan sonra faydalı insanlar olarak değişen iklim şartlarına dikkat edelim, gelecekte çocuklarımızın sıkıntı yaşamaması için daha dikkatli ve özenli olmaya gayret edelim.

Bayramların eskisi gibi olması için, aile büyükleri biraz daha dikkatli ve duyarlı olmalı, daha güzel günlerin yaşanması için gayret etmeliyiz.

Günün Sözü:  Sağlıklı günler için, vatandaşlık görevlerimizi yerine getirelim.

 

 

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.