“BELEDİYEMİZİN KAYNAKLARINI GÜNÜ KURTARMAK İÇİN DEĞİL, HİZMET İÇİN KULLANACAĞIZ”

Niksar Belediye Başkanı Özdilek

Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan, ilçede devam eden Entegre Su Projesi kapsamında devam eden çalışmalar hakkında basın toplantısı gerçekleştirdi. Alt yapı yenileme işinin zahmetli bir iş olduğunu belirten Başkan Özcan; “Pandemi nedeniyle Avrupa ile gidiş gelişlerin sınırlandırılması ve belirli kısıtlamalar neticesinde 2021 Mart ayında başlamayı öngördüğümüz 194 km’lik İçme Suyu Şebeke hattı çalışmamız yaklaşık 6 ay sekteye uğradı” diyerek bu konuda hemşehrilerinden; “Destek, anlayış ve dua bekliyoruz” dedi. 

Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan, ilçede devam eden Entegre Su Projesi kapsamında devam eden çalışmalar hakkında basın toplantısı gerçekleştirdi. Alt yapı yenileme işinin zahmetli bir iş olduğunu belirten Başkan Özcan; “Pandemi nedeniyle Avrupa ile gidiş gelişlerin sınırlandırılması ve belirli kısıtlamalar neticesinde 2021 Mart ayında başlamayı öngördüğümüz 194 km’lik İçme Suyu Şebeke hattı çalışmamız yaklaşık 6 ay sekteye uğradı” diyerek bu konuda hemşehrilerinden; “Destek, anlayış ve dua bekliyoruz” dedi.

Niksar’da asrın projesi konumunda olan ve ilçenin yaklaşık 70 yıllık olan alt yapısının tümüyle yenileneceği Entegre Su Projesi hakkında Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan açıklamalarda bulundu.

Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan yaptığı açıklamada; “2006 yılında başlayan Entegre Su Projemiz 14 yıllık bir sürecin ardından fiilen 2020 yılında başlamıştır. Projemizin yaklaşık 7 yıl hazırlık ve proje çalışmaları sürdü. Sahada müşavir firma içme suyunu ve atıksu sistemleri ile birlikte arıtma tesisini içerisinde barındıran Entegre Su Projemizin çalışmalarını gerçekleştirerek projesini tamamladılar.  Avrupa Birliği Çevre Fonu (İPA fonu) 7 lotta birçok  belediyeyi kapsamaktadır. Bizlerde bu lotlardan birinde kendimize yer bulduk. Bu süreçte emeği geçen geçmiş dönem belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Bizler bürokrat iken projemizi geliştirmiş sonrasında belediye başkanı olarak ekibimizle bu projeyi nihayete erdirdik.

“20 PROJENİN İÇERİSİNDE İHALESİ GERÇEKLEŞTİRİLMESİ HAZIR İLK 3 PROJE İÇERİSİNE GİRME BAŞARISI GÖSTERDİK”

2016 yılı hain darbe girişimi sonrasında, Avrupa birliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye Delegasyonuna mevcut lotlarda tasarrufa gidilmesi konusunda bilgilendirme yaptı. Lotlarda bulunan belediyeler projelerin içerisinde belirli işlerden vazgeçmek durumunda kaldı. Bizlerde hızlı karar vererek projemizin içerisindeki “İçme Suyu Şebeke” diye ifade ettiğimiz 7 milyon 082 bin Euroluk 194 km’lik şebekeyi ayırarak makro boyutundaki projemizi mikro boyuta çekmek zorunda kaldık.  Bu hızlı kararımızla birlikte Avrupa Birliğine gönderilen 20 projenin içerisinde ihalesi gerçekleştirilmesi hazır ilk 3 proje içerisine girme başarısı gösterdik. Projemizde bu çıkarımın ardından Entegre Su Projemizde İçme Suyu İsale hatları, kanalizasyon hatları ve birkaç haftaya sözleşmesini imzalamayı hedeflediğimiz arıtma tesisi projemiz kaldı. Proje dışında kalan 194 kmlik su şebeke hattımızı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileriyle bir araya gelerek gerekli istişarelerde bulunduk. Çünkü biz Niksar’ın alt yapısını tek kalemde çözmek istiyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanımız sayın Murat Kurum beyin Tokat ziyaretinde projemizi kendilerine arz ettik. Bakanımızın talimatları ve İlbank kanalıyla Dünya Bankasında uzun vadeli bir kredi kullanarak bu projenin yapılması konusunda iradeyi 2019 yılı içerisinde ortaya koyduk. Bu girişimlerimiz sonucunda Dünya Bankasından İlbank vasıtasıyla sağladığımız 7 milyon 082 bin Euro’luk fon ile 5 yıl ödemesiz, 25 yıl geri ödemeli bir şekilde Belediye Meclisimizin verdiği yetkiyle kullandık.

“PANDEMİ NEDENİYLE ALINAN KISITLAMA KARARLARI 194 KM’LİK İÇME SUYU ŞEBEKE HATTI ÇALIŞMAMIZI YAKLAŞIK 6 AY SEKTEYE UĞRATTI”

 Ancak tüm dünyanın içerisinde bulunduğu pandemi sürecinden ötürü gerekli kısıtlamalar nedeniyle bu fonun kullanımı gecikti. Biz 2020 yılı ilk 6 ayında kredibilite ve fizibiliteyi tamamlar ve akabinde de protokolümüzü 2021 yılbaşına kadar bitirerek ihale aşamasına geleceğini öngörüyorduk. Pandemi nedeniyle Avrupa ile gidiş gelişlerin sınırlandırılması ve belirli kısıtlamalar neticesinde 2021 Mart ayında başlamayı öngördüğümüz 194 km’lik İçme Suyu Şebeke hattı çalışmamız yaklaşık 6 ay sekteye uğradı.  Bizler çalışma programımızı da buna göre planlamıştık. Önce kanalizasyon sonrasında ana caddelerde içme suyu isale hattı ve devamında mahalle aralarına girerek içme suyu şebeke hatlarımızı tamamlayarak sonrasında da üst yapımızı yeniden inşa etmeyi hedefliyorduk. Bilindiği üzere alt yapılar zahmetli işlerdir. Çevreye verdiğimiz trafik problemi, toz, çamur, çukur problemi kaçınılmazdır. Biz ne yaparsak yapalım bu vatandaşımıza zahmet verecek bir durum. Şehrimizin 100 yıl bir daha bu problemleri yaşamaması adına bu zahmeti hep birlikte çekeceğiz. Pandemi nedeniyle hedeflediğimiz çalışma sürecinde 6 aylık bir sapma oldu. 194 kmlik İçme Suyu Şebeke hattının müşavirlik ihalesi gerçekleştirildi. Müşavir firma yetkililerimiz mart ayı başında ilçemize gelerek, yerinde çalışmalar yapılarak önce fizibilite sonra kredibilite ve sonrasında protokol ile birlikte ihale aşamasını bitirerek, alt yapı çalışmalarına başlamak istiyoruz.

“ÇALIŞMALARIN SONUNDA ALT YAPISI TAMAMEN YENİLENMİŞ, ANA ARTERLERİ SICAK ASFALT İLE KAPLANMIŞ, MODERN KALDIRIMLARI VE IŞIKLANDIRMALARI OLAN BİR ŞEHRİMİZ OLACAK”

Şu anda ilçemizin ana arterlerinde kanalizasyon ve içme suyu hattı çalışmalarımız devam ediyor. Örneğin, ilçemiz Şehit Naci Yıldırım Caddesinde çift taraflı bir kanalizasyon çalışması gerçekleştirildi. Haliyle önceden bu caddemizdeki yapı sıcak asfalt idi. İhale gereği bu çalışmalarda asfalt tamiri veya yaması imalatı da bu ihale sürecinin içerisinde yer alıyor.  Ama bu bölgede iki taraflı yapılan çalışma nedeniyle bu bölgede tamir yapılması mümkün değil. Bizler bu durumda olan bölgelere asfalt çalışması yapmayı planlıyoruz. Lakin Yaz aylarında başlayacak olan 194 km’lik içme suyu şebeke hattı çalışmalarımızın ardından bu asfalt çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. Yani elimizde olmayan sebeplerden ötürü projemizin süresi 6 ay daha uzadı. Ben hemşehrilerimizden bizden kaynaklanmayan bu gecikme süreci için aflarına sığınıyorum. Bu tozu ve çamuru hep birlikte çekeceğiz lakin bu çalışmaların sonunda alt yapısı tamamen yenilenmiş, ana arterleri sıcak asfalt ile kaplanmış, modern kaldırımları ve ışıklandırmaları olan bir şehrimiz olacak.

“KAYNAKLARIMIZI GÜNÜ KURTARMAK İÇİN DEĞİL, İSRAF ETMEMEK ÜZERE HİZMET İÇİN KULLANACAĞIZ”

Niksarlı hemşehrilerimiz iyi bilsinler ki, şu anda devam eden projemizin %90’ı belediyemize hibe, %10’luk kısım ise belediyemizin kasasından çıkacak. Milletin parasını yine milletin hizmetine sunmak için çabalıyoruz. Böylesine güzel bir fırsatı yakalamışken bu zahmeti hep birlikte çekeceğiz ki evlatlarımıza sorunsuz bir şehir bırakalım. Ben hemşehrilerimizden sabırlar ve anlayış bekliyorum. Günü kurtarmak için toz ve çamurdan zarar görmeyelim diye şu anda yapacağımız her çalışmayı ilerleyen aylarda yeniden sökmek zorunda kalacağız.  Niksar hepimizin. Belediyemizin kaynakları tüm hemşehrilerimizin. Bizlerde bu kaynakları günü kurtarmak için değil, israf etmemek üzere hizmet için kullanacağız. Biz halkımızdan bu çalışmalar nedeniyle destek, anlayış ve dua bekliyoruz.

Projenin bu aşamaya gelmesinde emeği olan Çevre ve Şehircilik Bakanımız sayın Murat Kurum’a, Milletvekillerimiz Av. Özlem Zengin, Av. Yusuf Beyazıt, Av. Mustafa Arslan’a, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü çalışanları ile Dr. Raci BAYER ve fedakarlıkları nedeniyle çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.