AŞURE İKRAMI YAPILDI

Niksar Kaymakamlığı öncülüğünde Niksar

Niksar Kaymakamlığı öncülüğünde Niksar Orman İşletme Müdürlüğü ve Niksar Hacı Bektaş-ı Veli Eğitim ve Kültür Vakfı Aşure ikramında bulundu.

Niksar Kaymakamlığı öncülüğünde Cuma günü Niksar Keşfi Camii önünde hazırlanan aşureler dağıtıldı.

Niksar Orman İşletme Müdürlüğü personeli ve Hacı Bektaş-ı Veli Vakfı yöneticileri cami çıkışında halka ikramda bulundular, ikramları yolsan geçen insanlara da sundular.

İslam’a göre, Aşure Günü, Peygamberler tarihi açısından önemli bir gün olmakla birlikte Arapça’da on anlamına gelen “aşara” kelimesinden türemiştir. Aşura ya da Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayının 10. gününe denk gelmektedir. Bu doğrultuda, Aşure Günü ne zaman bugüne mi denk geliyor sorusuna da yanıt aranmaya başlandı. Bununla beraber, Aşure Günü tarihi, anlamı ve önemi de gün içerisinde en çok araştırılan konulardan birisi olarak öne çıkıyor. Peki, bu yıl Aşure Günü ne zaman? Aşure Günü’nün anlamı, önemi ve fazileti nedir? İşte,

2021 Aşure Günü tarihi, anlamı ve önemi.

AŞURE GÜNÜ

10 Muharrem (Aşûre) günü, içerisinde büyük tecellîlerin yaşandığı bir gündür:

1-) Hazret-i Âdemʼin (a.s.) tevbesi bu günde kabul edilmiştir. Demek ki bugün “tevbe-istiğfar” günüdür.

2-) Hazret-i Nûhʼun (a.s.) tufandan kurtulup, gemisinin selâmete erdiği gündür. Demek ki bugün Nûhʼun (a.s.) 950 sene süren çilelerle dolu tebliğ hayatındaki “sabır ve sebât”ını tefekkür günüdür.

3-) Hazret-i İbrahimʼin (a.s.) Nemrut’un ateşine atılıp Cenâb-ı Hakk’ın lûtfuyla kurtarıldığı gündür. Demek ki bugün Hakkʼa dostluk yolunda karşılaştığımız ilâhî imtihanlardaki hâlimizi muhâsebe etme günüdür.

4-) Hazret-i Mûsâʼnın(a.s.) Firavun’un zulmünden kurtulduğu gündür.

5-) Hazret-i Yûsuf’un (a.s.) zindandan kurtulduğu gündür. Demek ki bugün, büyük saâdetlerin, büyük çilelerden sonra geldiğini idrâk etme günüdür.

6-) Hazret-i Eyüpʼün (a.s.) hastalık ve iptilâlardan kurtulduğu gündür. Demek ki bugün, ilâhî imtihan tecellîleri karşısındaki “sabır, rızâ ve şükür” hâlimizi gözden geçirme günüdür.

7-) Ayrıca bugün, İslâm tarihinin gördüğü en acı felâketlerden biri olan, Peygamber Efendimizʼin aziz torunu Hazret-i Hüseyinʼin (r.a.) hunharca katledildiği, İslâmʼın bağrına fitne hançerinin vurulduğu bir gündür.

O menfur cinayete, hangi mezhepten olursa olsun her müslümanın yüreği feryat hâlindedir. Bu hususta ümmet-i Muhammed’in birlik ve beraberliğini zedeleyecek tarzda kuru çekişmelere girmek, en başta o azîz şehidlerin mübârek ruhlarını incitecek hareketlerdir. Şunu da unutmamak gerekir ki o tarihte müslümanlar arasında Şialık ve Sünnîlik gibi bir ayrılık yoktu. Dolayısıyla bugün; “Mü’minler ancak kardeştirler!..” (el-Hucurât, 10) hükmü etrafında, bir ve beraber olma günüdür.

Aşure Günü Olayları;

– Yerlerin ve göklerin yaratılması.

– Hazreti Adem aleyhisselam’ın tevbesinin kabulü.

– Hazreti İdris aleyhisselam’ın yüce makama çıkışı.

– Hazreti Nuh aleyhisselam ve inananlarının kurtulması.

– Hazreti İbrahim aleyhisselam’ın doğumu, dost oluşu, ateşten kurtuluşu.

– Hazreti Musa aleyhisselam’ın denizden geçmesi, firavunun boğulması.

– Hazreti Davud aleyhisselam’ın tevbesinin kabulü.

– Hazreti Süleyman aleyhisselam’a saltanat verimesi.

– Hazreti Eyüb aleyhisselam’ın hastalıktan şifa bulması.

– Hazreti Yusuf aleyhisselam’ın zindandan kurtuluşu.

– Hazreti Yakub aleyhisselam’a gözlerinin iade edilmesi.

– Hazreti Yunus aleyhisselam’ın balığın karnından çıkışı.

– Hazreti İsa aleyhisselam’ın gökyüzüne yükseltilmesi.

– Hazreti Hüseyin radıyallahu anh’ın şehid edilmesi.

– Kıyametin kopması da aşure günü olacaktır.

Aşure Gecemiz, Gündüzümüz Mübarek Olsun

Allah’ım yılına kedersiz eriştirsin…