ABDEST ve COVID-19

Kur’a-ı Kerim ve sünnette

Kur’a-ı Kerim ve sünnette temizliğin önemi ve gerekliliği üzerinde ısrarla durulmuş; temizlik, namaz gibi ibadetlerin ön şartlarından sayılmıştır. Yüce Allah’a ibadet ederken beden, elbise ve ibadet edilen yerin temizliği üzerinde durulmuştur. Birçok ayet ve hadiste temizliğe vurgu yapılmıştır.

Peygamber Efendimiz (sav) hadis-i şerifinde “Temizlik imanın yarısıdır.” (Müslim, Taharet) buyurarak, temizliğin imanın yarı parçası olduğunu vurgulayarak temizlik olmadan iman ve ibadetin tam olarak yerine getirilemeyeceğini vurgulamıştır. Müslüman’ın ibadet yapabilmesi için dış temizlik olan beden, elbise ve namaz kılınacak yerlerin görünen pisliklerden temizlenmesi (Necasetten Taharet); cünüplük, hayız ve nifas gibi haller hükmî pisliklerden temizlenmesi (Hadesten Taharet) gerekmektedir. Temizlikle ilgili şartlar namazın dışındaki farzlardan olduğu için bunları yerine getirmeyen Müslüman’ın namazı kabul olmamaktadır. Temizliğe İslam dini o kadar önem vermiştir ki abdest, gusül abdesti alınmasını; bunları yerine getirmek için su bulunamazsa teyemmüm abdesti alınarak ibadet yapılmasını emreder. İslam dininin inanç ve ibadet uygulamalarını anlatan fıkıh kitaplarının en önemli ilk konusunu temizlik (Taharet) teşkil etmektedir.

İslam’da kullanılacak suyun temizliği, hangi suların temiz olduğu, sular nasıl temizlenir ve temiz suların özellikleri gibi başlıklara ilmihal kitaplarında çok geniş yer verilmiştir.

Dünyayı kasıp kavuran Koronavirüs için en iyi korunma yöntemleri televizyon kanallarında her gün, her saat başı uzmanlar tarafından ısrarla anlatılmaktadır. Anlatılan bu on dört maddeyi burada tek tek anlatacak değilim ama bu maddelerin iki önemli kilit noktasından kısaca bahsedeceğim. Birincisi herhangi bir ortamda bulunmuş iseniz veya bir ortamda olmasanız bile her iki saatte bir el, ağız ve burunun çok iyi bir şekilde yıkanması; ikincisi ise  sosyal mesafenin korunması ve evde kalınmasıdır.

Bu önemli korunma yöntemlerinden temizlik kısmı ile ilgili olarak İslam’ın inancın yarısı ve ibadetin ön şartlarından biri olan temizlenme şekillerinden “Namaz Abdesti” üzerinde durmak istiyorum.

Abdest namaz ibadeti ile birlikte Mekke’de farz kılınmış, o günden bugüne hiçbir namaz abdestsiz kılınmamıştır. Medine döneminde Maide suresinin 6. ayetinde namaz abdestinin farzları açıklanmış; gusül ve teyemmüm abdesti de bu ayet ile açıklanarak abdestin ve temizliğin üzerinde önemle durulmuştur.

Peygamber Efendimiz bir hadis-i şerifinde “Her kim emrolunduğu gibi abdest alır ve emrolunduğu gibi namaz kılarsa geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari, Vudû) buyurmuştur. İbadetin kabulü ve günahların af olması için sebeplerden birinin abdest almak olduğu belirtmiştir.

Abdestin farzları genel olarak bildiğimiz gibi; 1-Yüzün yıkanması, 2- Ellerin (Kolların) dirseklere kadar yıkanması, 3- Başın mesh edilmesi, 4- Ayakların topuklarla birlikte yıkanmasıdır. Bu farzlardan biri eksik olarak alınan abdest geçersizdir.

Abdestin sünnetlerine gelince İslam ilmihallerinde çok ayrıntılı bir şekilde anlatılmış, özellikle uzuvların iyi yıkanması üzerinde titizlikle durulmuştur. İnsanın dışarı ile temas eden uzuvlarının; el, ağız, burun, yüz, kol, kulak ve ayakların titizlikle günde beş defa namaz vakitlerinde yıkanması ısrarla istenmiştir.

Öyle ki abdeste başlamadan önce ellerin üç defa iyice temiz su ile yıkanması, parmak aralarının hilallenmesi, tırnaklara kadar iyice yıkandıktan sonra abdest alınmaya başlanması istenmiştir. Eller güzelce yıkadıktan sonra üç defa ağza su verilerek her defasında ağzın gargara yapılması, mümkün ise misvak kullanarak dişlerin de temizlenmesi çok anlamlı bir fiildir.  Daha sonra üç defa burna iyice su çekilmesi ve her defasında sol el ile sümkürerek burnun iyice temizlenmesi bugün çok daha iyi anlaşılmaktadır. Daha sonra da yüzün tüy bitiminden çene altına kadar üç defa yıkanması, peşinden kolların dirseklere kadar üç defa yıkanması, başın, kulakların ve ensenin mesh edilerek ayakların üç defa iyice yıkanması istenmiştir. Bir temizlik ancak bu kadar net ve güzel yapılabilir.

Şimdi, bir düşünelim 1400 yıl önce İslam’ın getirdiği temizlikle ilgili emirler ne kadar önemli. Müslüman’nın İslam’ın gereklerini yerine getirdiğinde birçok hastalığa karşı önlem aldığı anlaşılmaktadır. Bu gereklilikler yerine getirildiğinde Covid-19 ile ilgili önlemlerin en önemlileri yerine getirilmiş olmaz mı? Çok değer verdiğimiz kıymetli doktorlarımız hep abdesti anlatmıyorlar mı? Evet, farkında olmadan her uzman abdestin önemini anlatmaktadır.

Müslüman temizdir. Temizlik, dinin vazgeçilmez temelidir. Yazımın başında da belirttiğim gibi temizlikle Koronavirüs’ten korunmanın en önemli aşamalarından birisi yerine getirilmiş olur.

Siz değerli öğrencilerimiz ve okurlarımızla şöyle bir hesap yapabiliriz: Günün 24 saatinin 6 saati uyku ile geçmektedir. Geriye kalan 18 saatini hesaplarsak; günde beş vakit namaz var, her namaz için abdest alınır ise el, ağız, burun ve yüz yıkanmış olur. Ayrıca, her yemekten önce ve sonra elleri yıkamak sünnettir. Bu durumda da her yemekte iki defa yıkadığımıza göre 18 saatte toplamda 11 defa el, ağız, burun ve yüz yıkanmış olur. Böylece, bir Müslüman sünnete riayet ederse ortalama 1,5 saatte bir temizlik yaparak Covid-19’dan korunmuş olur. O halde “Sünnete Uy, Sıhhat Bul” diyebiliriz. Hepinize İslam değerleri ile sağlıklı, mutlu günler dilerim. Allah’a emanet olunuz…

25.04.2020

Harun SÜMBÜL

Okul Müdürü