5 YILDA 500 BİN KOYUN PROJESİ KAPSAMINDA, 100 BİN KOYUNUN DAĞITIM LANSMANI BAKAN PAKDEMİRLİ’NİN KATILIMI İLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

“5 Yılda 500 Bin

“5 Yılda 500 Bin Koyun Projesi Kapsamında” 100 Bin Koyunun Dağıtım Töreni, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Vali. Dr. Ozan Balcı katılımı ile gerçekleştirildi.

Törene Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Vali Dr. Ozan Balcı ile birlikte Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Tokat Milletvekilleri Mustafa Arslan, Yusuf Beyazıt, Kadim Durmaz, Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı Genel Müdürleri ve Bölge Müdürleri, il protokolü, çiftçiler ile davetliler katıldı.

Topçam Yaylası Gölalan Mevkiinde gerçekleştirilen “5 Yılda 500 Bin Koyun Projesi” kapsamında bu yıl dağıtımı gerçekleştirilen 100 Bin Koyun Dağıtım Töreni Saygı duruğu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Törende Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli şunları kaydetti;

Hayvancılığımızın geleceği, küçükbaş hayvancılığımızın yarınları için; “Küçükbaş Hayvancılığımızı Geliştirme” hedefiyle gerçekleştirdiğimiz bu programın, hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Hayvancılık; Orta Asya’dan beri sürdürdüğümüz, Anadolu’da zenginleştirip büyüttüğümüz köklü bir meslek…Hatta Peygamber mesleği. Eti, sütü, yapağısı, tiftiği ve derisi ile en temel ihtiyaçları karşılayan küçükbaş hayvancılığımız da, katma değeri yüksek bir alan. Bakanlık olarak biz de; hem bu kadim mirası geleceğe taşımak,hem de daha çok verim almak adına küçükbaş hayvancılıktaki politikalarımızı, “sürdürülebilir üretim ve katma değerli ürün” hedefine uygun olarak belirliyoruz.

Pandemi Süreci Bizi Çiftçimizden, Üreticimizden  Ayırmadı

“Malum Pandemi süreci de bizi; çiftçimizden, üreticimizden ayırmadı. 200’e yakın video konferans toplantısı gerçekleştirdik. Salgın sürecinde Bakanlık olarak, tüm önlemlerimizi ve planlamamızı ivedilikle oluşturduk, bir bir hayata geçirdik. Tüm süreci 7/24 takip ettik!  İnşallah bundan sonra da, aynı titizlik ve özveriyle çalışmalarımıza devam edeceğiz! Salgın süresinde Dünya’da birçok ülkede market rafları boşaldı!Ama hamdolsun; bizde bu tür manzaralar hiç olmadı!  Gıda tedariki ve tarımsal üretimde aldığımız tedbirlerle gıda arzı ve tarımsal üretim kesintisiz devam etti!  Elbette bunun; 18 yılda canla başla oluşturduğumuz güçlü tarım ve orman altyapısı sayesinde olduğunu da vurgulamalıyım.Tabi Cumhurbaşkanlığı sistemiyle bu yapıyı daha da sağlamlaştırdık.Tarımsal desteği 2 yılda %52 artırarak, 22 Milyara Liraya çıkardık. Tarımsal hasılamız %45 artarak, 275 Milyar liraya ulaştı. Bugün Türkiye; tarımsal hasılada Avrupa’da 1. sırada, Dünyada ise ilk 10 içinde. Bu başarı; verdiğimiz desteklerin ve elbette tarım-orman paydaşlarının, yani sizin emeklerinizle hâsıl oldu.Bu vesileyle her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyor, kazançlarınıza bereketler diliyorum” diye konuştu.  

Buğdayla Koyun, Gerisi Oyun

“Anadolu’da hepimizin bildiği bir söz vardır.Buğdayla Koyun; Gerisi Oyun” Bu, bizim coğrafyamızı ve kültürümüzü en iyi ifade sözlerden biri. Çünkü Anadolu, buğdayın anavatanıdır. Ve koyunla keçi de; bu coğrafyanın kültürüdür, tadıdır, tuzudur.18 yıldır olduğu gibi bundan sonra da, yeni projelerle küçükbaş hayvancılığı desteklemeye devam edeceğiz.” Diyen Bakan Pakdemirli konuşmasını şöyle sürdürdü.

Türkiye, Küçükbaş Sayısında Avrupa 1. Sırada

Türkiyenin küçükbaş hayvan varlığı küçükbaş hayvan varlığı sayısında Avrupa’da 1. Sırada olduğunu söyleyen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli şunları kaydetti ;

Küçükbaş sayımız Cumhuriyetin ilk yıllarında 21 Milyon civarında idi. 80’lerin başına kadar da, artarak 68 Milyona kadar ulaştı.  Ancak, 80’lerdeki kalkınma sürecinin etkisiyle; psikolojik, sosyolojik, ekonomik nedenlerle giderek sayısı azalmaya başladı. Tabi güvenlik nedeniyle meraların yeterince kullanılamaması da, bu azalış sürecini hızlandırdı. Kırsaldan kentlere artan göçlerle, insanlar sofralarında küçükbaşı değil sığır etini tercih etmeye başladılar.2002 yılında küçükbaş sayımız yarı yarıya düşerek, 32 Milyon başa kadar geriledi. Ancak, 18 yılda küçükbaşa verdiğimiz destekler ve başlattığımız yeni projelerle bu geri gidişe dur dedik. 2019’da koyun sayımızı %48 artışla, 37,3 milyon başa, keçi sayımızı %65 artışla, 11,2 milyon başa, toplam küçükbaş sayımızı %52 artışla, 48,5 milyon başa çıkardık. Son 2 yılda ise, yakaladığımız %9,4 artışla,
4,1 Milyon küçükbaşı sürülere kattık. Türkiye, bugün küçükbaş sayısında Avrupa 1. Sırada. Bu yılsonunda da, inşallah hedefimiz olan 56 milyon başa, sizlerin gayretiyle ulaşacağız. Küçükbaş süt üretimimiz ise; 18 yılda 2,4 kat artışla 2,1 milyon tona,küçükbaş et üretimimiz %34’ lük artışla 126 bin tona ulaştı. Potansiyelimiz büyük, hedeflerimiz de büyük. 2023 yılında her bir vatandaşımız için 1 küçükbaş hedefi koyduk.” dedi.

  1. Tarım Orman Şûrası sonuç raporunda ve Eylem Planında küçükbaş önemli bir yer tutuyor

Bakan Pakdemirli sözlerine şöyle devam etti; “Geçen yıl gerçekleştirdiğimiz 3. Tarım Orman Şûrası sonuç raporunda ve Eylem Planında küçükbaş önemli bir yer tutuyor.  Sayı ve verimi artırmanın yanında, küçükbaş eti tüketiminde ciddi bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Avrupa’da üretilen kırmızı etin %73’ü, Dünyada üretilen kırmızı etin ise %58’i domuz etidir. Çok şükür biz Müslümanız, domuz eti yemiyoruz. Bizim elimizde helalinden koyunumuz ve keçimiz var. Bu amaçlaKüçükbaş Hayvan Eti Tüketiminin Özendirilmesi ve pazar payının artırılmasına yönelik çalışmaları başlattık. Zayıf meralar ile nadas, anız ve bitkisel üretime uygun olmayan alanları zaten hemen değerlendirmeye başladık. Ana amacımız; protein bakımından oldukça zengin, yumuşak ve lezzetli olan küçükbaş hayvan etinin, toplam kırmızı et tüketimindeki payını daha da artırmak! Şu an kırmızı et içinde küçükbaşın payı %10 civarında. Bu oranı, inşallah 2023’te, %20’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Tabi bunun yanında canlı koyun-keçi ihracatımızın artması için çalışmalarımız da devam ediyor. 2019 yılında;  Katar, Sudan, Irak ve Lübnan olmak üzere toplam 4 ülkeye, 163 bin küçükbaş hayvan ihraç ettik. Yani artık ithal etmiyoruz, ihraç diyoruz. Küçükbaş hayvancılığı geliştirmek için önemli destekler sağlıyoruz. Hayvan başına 25 Lira Anaç koyun-keçi desteği veriyoruz. 2019 yılında 23 milyon baş anaç koyun-keçiye, 578 milyon Lira destek sağladık. Ayrıca 2019 yılında; 187 milyon Lira Sürü Büyütme Yenileme Desteği,5,5 milyon Lira Tiftik Üretimi Desteği,22 milyon LiraKüçükbaş çiğ süt desteği,53 milyon Lira Çoban istihdam desteği olmak üzere Küçükbaş yetiştiricimize toplam 845 milyon Lira destek ödemesi yaptık.

5 ilimizde 2,8 milyon Lira hibe desteği ile Koç-Teke Merkezi kurduk. Bu merkezlerden koç teke alımına %50 hibe ödüyoruz.Yine 2019 yılında, küçükbaşta “Sürü Büyütme ve Yenileme Projesini” başlattık.Bir önceki yılda doğan kuzu ve oğlaklardan anaç vasfına ulaşan ve ilk defa sürüye katılan hayvan başına 100 Lira destek veriyoruz. 2019 yılında 1,9 milyon küçükbaşa destek verdik. Koyun ve keçi ırklarımızın ıslahı ve korunması amacıyla, soy kütüğü kayıtlı koyun ve keçiye 100 Lira destek sağlıyoruz. Soy kütüğünden doğan damızlık koç-tekeleri kullanan yetiştiricilerimize de, koç-teke başına 500 Lira destekleme ödemesi yapacağız.Halk elinde küçükbaş ıslah projesi kapsamında; elit sürülerde hayvan başına 70 Lira, diğer sürülerde hayvan başına 40 Lira destek sağlıyoruz. Az önce de ifade ettiğim gibi Peygamber mesleği olan çobanlık, küçükbaş hayvancılığımızın geleceği için çok önemli. Bu kapsamda çoban istihdamı yapan küçükbaş işletmelerimize yıllık 5.000 Lira destek sağlıyoruz. Ormanlarda ve orman içinde bulunan otlak, yaylak ve kışlaklarda hayvan otlatılmasına 2012 yılında izin verdik. Orman alanımızın %53’ünde planlı şekilde otlatılmasını sağlanıyoruz.Yem bitkileri desteklerimiz, mera ıslah çalışmalarımız da hızla devam ediyor.

Bu arada; 2 ay önce lansmanını yaptığımız Dijital Tarım Pazarında 2. Fazı devreye alarak;hayvan ve hayvansal ürünlerin DİTAP üzerinden Pazar bulmasını sağlayacağız. Sistem sayesinde, inşallah yetiştiricimizin rekabet şansı daha da artacak. Yine; küçükbaş yatırımlarına çok önemli kırsal kalkınma hibeleri sağlıyoruz. Ekonomik Yatırımlar kapsamında küçükbaşa %50 hibe veriyoruz.Tokat’ın da faydalandığı TKDK-IPARD hibelerinde küçükbaşta; ağıl yapımına, makine-ekipman alımına %40 ile %70 arasında hibe veriyoruz. Ayrıca, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından küçükbaş yetiştiriciliğine faiz indirimli kredi kullandırılıyor.

Tokat İlimiz Küçükbaş Hayvan Varlığı ile Karadeniz Bölgesinde 1. Sırada

Tokat 68 Bin keçi ve 285 Bin koyun olmak üzere toplam 353 Bin küçükbaş hayvan varlığı ile Karadeniz Bölgesinde 1. Sırada. Karayaka ve Akkaraman ırklarının yaygın olduğu Tokat’ta, sadece buraya özgü Karagül Koyunumuz, Bakanlığımızca koruma altına alındı. Ayrıca bu özel türü geliştirecek projeler yürütüyoruz. Yine Bakanlığımızca yürütülen Halk Elinde Islah Projesi kapsamında da; Tokat’ta 137 çiftçimizin, 25.200 küçükbaş hayvanını destekliyoruz.  Tokat’ta Bakanlığımızca desteklenen Koç Teke Üretim İstasyonu, 2018 yılında Koyun Keçi Birliği tarafından faaliyete geçti. Bu istasyonda üretilen 500 koç-teke, çiftçilerimize %50 hibeli olarak dağıtıldı.TKDK kapsamında, toplam 3,7 Milyon Lira hibe ile 6 ağılı destekledik. Şu anda TKDK’nın hayvancılık proje çağrısı da devam ediyor. Hayvancılık yatırımlarının toplam bütçesi 104 Milyon Avro, yani 800 Milyon Lira.Son başvuru tarihi 27 Temmuz. Tokat’tan bu kapsamda daha çok proje bekliyoruz.

Tokatta Çok Önemli Bir Küçükbaş Projesi Başlattık.

Bu projeyle; Dişi kesiminin önlenmesi, Hayvan sayısının artırılması, Kırsalda kalkınma ve göçün önlenmesi, Üretim ve tüketiminde küçükbaş payının artırılmasını amaçlıyoruz. Peki, bu proje, Tokatlı yetiştiricimize hangi imkânları sunacak?Küçükbaş sürüsünü büyütmek isteyenler ve Daha önce hayvancılık yapmış olanlar, Ziraat Bankasından 150 Bin Liraya kadar ipoteksiz ve teminatsız kredi kullanabilecek! 100 bin Liraya kadar olan kısmı sıfır faizli olan bu krediler, 1 yıl ödemesiz, 5 yıl vadelidir. Eğer 50 bin Lira ilave kredi istenirse, %4,5 gibi düşük bir faizle, 18 ay vadeli olarak bu imkândan faydalanabileceklerdir. Projenin diğer bir özelliği de; sözleşmeli üretim formatında olması. Kayseri Şeker ve Tarım Kredi Kooperatifi, projedeki erkek hayvanlara kesim garantisi verecek ve uygun fiyatla yem desteği sağlayacak. Hayvanların ücretsiz aşı ve paraziter ilaçları ise, İl Özel idaresince karşılanacak.Ayrıca projenin uygulandığı köylerde mera ıslahı yapılacak, kaba yem bitkisi ekilişleri desteklenecek.İnşallah bu proje ile 2023 sonuna kadar Tokat’ta Küçükbaş sayısı;370 bin baştan 700 bin başa, 5 yılın sonunda ise 870 bin başa ulaşacak.Ve inşallah; sürü ortalamasının 90 baştan 150 başa, yetiştirici sayısının da 4.000’den 6.000’e çıkmasını hedefliyoruz.İnşallah bu proje sayesinde Tokat küçükbaşta, ülkemizin önemli merkezlerinden biri olacak. Bu vesileyle bu yeni projemizin de; Tokatlı yetiştiricilerimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.

İnanıyorum ki; inşallah 2020 yılı, küçükbaş hayvancılıkta rekorlarla dolu bir hamle yılı olacak. Biz Bakanlık olarak yanınızda, sağınızda, solunuzda, arkanızdayız! İnşallah bu sene de; destek bizden, yetiştirmek sizden! Bu duygu ve düşüncelerle sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum! 2020’nin verimli ve bereketli bir yıl olmasını diliyorum!”

Türk Tarımının parlayan yıldızı Tokat

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin konuşmalarının ardından konuşmasını gerçekleştiren Vali. Dr. Ozan Balcı şunları kaydetti; Tokat tarımına, çiftçisine destek olarak Tarım Bakanlığının bütün teşkilatıyla neredeyse buraya geldiniz şereflendirdiniz. Sizlere Tüm Tokat adına teşekkür ediyorum. Sizin gelişinizi biz Türk Tarımının parlayan yıldızı Tokat demiştik, çiftçimize destek olarak algılıyoruz, üreticimize destek olarak algılıyoruz. Türk tarımının dostu olarak algılıyoruz. Tokatlı çiftçiler adına Tokatlı hemşerilerimiz adına minnettar olduğumuzu ifade etmek istiyorum.

Tokat doğanın, tarihin kültürün harmanlandığı bir şehirdir. Kısa ifadelerle açıklamak gerekirse gördüğünüz gibi adeta bir saklı cennet gibidir. Tarihi anlamda bakarsanız keşfedilmemiş bir hazine gibidir. Ama hepsinden de önemlisi benim ifademle insan malzemesi demlenmiş bir şehirdir. Son derece çalışkan, vatanperver insanların yaşadığı bir bölgedir Tokat. Çiftçileri de çok çalışkandır. Biz bununla gurur duyuyoruz.  Bizler bu projeye başlarken, Başta Tarım Bakanlığımız olmak üzere, desteklerinizi hep yanımızda hissettik. Projeyi özgün kılan Tokat’ımızın Türkiye’mizin projesi bu sonuçta, çiftçilerimizin projesi. Çiftçilerimizin en büyük sorunu kredi kullanırken ipotek problemi vardı. Öz sermaye problemi vardı. Kefalet problemi vardı bunu halletmiş olduk. Bu konuda bize Ziraat Bankası çok büyük katkı sağladı.  Sağ olsun başta Genel Müdürümüz Hüseyin Aydın olmak üzere, Tarım Daire Başkanı Ferhat Pişmaf, Kredi Garanti Fonu ilk defa bir tarımsal projeye garantör oldu. İnşallah bu 5 yıllık bir kredi. Sıfır faizli 1 yıl ödemesiz. 150 bin liraya kadar kredi kullanacak çiftçilerimiz.

Yılmadan Yıkılmadan, Bezginlik, Göstermeden, Aşkla Şevkle Çiftçimizin Yanında Olacağız

Bu şu demektir; devletimizin milletimizin çiftçilerimize verdiği destek demektir. Sunumda da az önce Sayın Cumhurbaşkanımız ifade etmişti bu sene biz küçükbaş hayvan yılı ilan ediyoruz. Ayrıca yine memleketin bir karış toprağı bile boş kalmamalı demişti. Biz bunu şöyle algılıyoruz, demek ki yılmadan yıkılmadan, bezginlik, göstermeden, aşkla şevkle çiftçimizin yanında olacağız. Tokat’ta da biz bunu başardık. Tarımsal projelerde de bize büyük destek verdiniz. Genel Müdürlerimize de ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Sağ olsun Orman Genel Müdürümüz bize ceviz konusunda çok büyük destek verdi. Şuanda 250 bin ceviz diktik. Bir 150 bin daha ceviz dikeceğiz. Sayın Bakan Yardımcımız Fatih Metin çok büyük destek verdi. DSİ Genel Müdürümüz çok büyük destek verdi. Tarımsal Kırsal Kalkınma Kurumu şuanda proje başvurusunda Türkiye’de bir numara oldu. 384 proje başvurusu yaptık. Başkanımız destek verdi çok sağ olsun. Toprak Reformu Genel Müdürümüz destek verdi. Özellikle hayvancılık Genel Müdürümüz bu koyun projesinde bize çok büyük destek verdi. Onun ötesinde tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürümüz ve ona bağlı TAREKS Hayvancılık Genel Müdürü, Genel Müdür Yardımcısının çok büyük destekleri oldu. Bunlar sizin emir ve talimatlarınızla tarım teşkilatının Tokat’ımıza verdiği destektir.

2023, 2053, 2071 Hedeflerine Giderken El Ele Vererek Omuz Omuza Vererek Aşkla Şevkle Memleket Millet Sevdasıyla Çiftçimizin Üreticimizin Yanında Olacağız

Ben diyorum ki 100 Bin Koyun Projesi yaptık ama inşallah hayalimiz duamız Türkiye’nin 100 milyon koyun projesi olur bu. İnşallah sizlerin desteğiyle, Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği şekilde ülkemiz 2023, 2053, 2071 hedeflerine giderken el ele vererek omuz omuza vererek aşkla şevkle memleket millet sevdasıyla çiftçimizin üreticimizin yanında olacağız.

Bu Tokat’ımızın, Türkiye’mizin projesidir. Çiftçilerimizin projesidir. Toprağın, Türk çiftçisinin tarımının projesidir. İnşallah hep böyle güzel günlerde buluşalım. Bu projemiz Türk tarımına Tokat tarımına Türk çiftçisine üretime hayırlı olsun. Memleketimizde nice güzel işler yapılmasına sebebiyet versin.” diyerek sözlerini tamamladı.

Bakan Ekrem Pakdemirli ve Ozan Balcı’nın konuşmalarından sonra Tokat Milletvekili Mustafa Arslan ve Ziraat Bankası Bölge Müdürü Murat Serdar Bulut konuşmalarını gerçekleştirdiler.

Daha sonra Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli üreticilere temsilen 100 koyun çeki verdi. Yetiştiricilerde Bakan Pakdemirli’ye kuzu, çobanların giyindiği kepenek, kaval hediye etti.

Program, Bakan Pakdemirli, Vali Ozan Balcı ve protokol üyelerinin Akkaraman, Karayaka ve Karagül Koyunları ile Kıl Keçisi bulunan alanları gezdi. alandaki koyun sürülerininde yanına giden Bakan Pakdemirli ve Vali Ozan Balcı daha sonra alanda kurulu olan çoban çadırına geçti. Program yetiştiriciler ve protokolün birlikte fotoğraf çekinmesi ile son buldu.