Cemalettin Bilgin

2022 Yılına Girerken

2021 yılını geride bırakırken, inşallah 2022 yılında 21 yılında yaşanan sıkıntıları bitirmiş olarak başlayıp devam ederiz.

2022 yılına girerken Cumhurbaşkanımız sayın recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ve açılışlarını yaptığı önemli hizmetlerden bir kısmını paylaşmak isteriz.

2021 yılında yaşanan sıkıntıların giderilmesinde yapılan ve yapılacak olan yatırımların çok kıymetli olduğunu ifade etmek isterim.

Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan açıkladı; “Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tesislerinde gerçekleştirilen “Millî Teknolojiler ve Yeni Yatırımlar Toplu Açılış ve Tanıtım Töreni”nde konuştu: “İHA, SİHA ve TİHA üretiminde artık dünyanın ilk 3 ülkesi içindeyiz.”

-Şimdi sıra, ülkemizin en önemli Savunma Sanayi projelerinden biri olan Millî Muharip Uçağımızda…

Açılışını yapmak üzere bir araya geldiğimiz mühendislik merkezi Millî Muharip Uçak Projemizin inşallah kalbi olacaktır.”

“Projede görev alacak 2 bin 300 mühendisimiz çalışmalarını son teknolojik sistemlerle donatılan bu merkezde yürütecek. Millî Muharip Uçağımızı inşallah 2023 yılında hangardan çıkarıp bütün dünyaya göstereceğiz.” dedi.

Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan açıklamalarına devamla; “Bugün ayrıca, Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayii Bölgemizde inşası tamamlanan 16 tesis ile organize sanayi bölgesi yönetim binasını resmen açtık. Tüm yatırımlar tamamlandığında 300 işletmeye ev sahipliği yapacak HAB’ın istihdama katkısı 15 bin kişiyi bulacak.

-Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’ne destek güç olacak yeni bir merkezi devreye alıyoruz.   Bugün açılışını yaptığımız, 700’den fazla mühendisimizin görev yapacağı Uzay Sistemleri Mühendislik Merkezimiz ülkemizin uzay yolculuğuna çok önemli katkı sunacaktır.

Bugün, Millî Muharip Uçak Projemizin kalbi olacak Mühendislik Merkezimizin açılışını gerçekleştirdik. Uçağımızı inşallah 2023 yılında hangardan çıkarıp bütün dünyaya göstereceğiz.

-Hava araçlarımızın parçalarının bakım, onarım ve yenilemelerinin yapılacağı Bakım ve Onarım Merkezimizi hizmete aldık. Bu merkez, bünyesinde görev yapacak 500’den fazla mühendisimizle sektörün önemli bir ihtiyacını giderecek.

-Millî Muharip Uçağımızı geliştirirken onun alt sistemlerini, bileşenlerini ve malzemelerini yerli ve millî olarak üretmemizi sağlayacak hazırlıkları ihmal etmiyoruz. Bugün, havacılık sektörü için çok önemli olan Kompozit İmalat Tesisimizi de ülkemize kazandırdık.

Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan açıklamalarına devamla, küçük ve orta ölçekli işletmelere verilecek olan Krediler hakkında da bilgiler verdi, bu kredilerin  küçük ve orta ölçekli işletmelere vermelerini geçmek kolay olmayacak, işletmelerin bu kredileri alabilmesi için Devlet Bankalarının Müdürlerinin kırmızı çizgilerini geçmesi mümkün olmayacaktır!, buna rağmen yapılacak destekler işletmeleri rahatlatacaktır.  Cumhurbaşkanı; “2021’in Nisan ayında mikro ve küçük ölçekli işletmelere yönelik başlattığımız hızlı destek programının kapsamını genişletme kararı aldık. Program ile meslek lisesi veya üniversite mezunu gençlerimizin istihdam edilmelerini teşvik ediyor, önemli ölçüde destekliyoruz.

-Gençlerimizi en az 12 ay boyunca istihdam etme taahhüdünde bulunan işletmeler, istihdam edecekleri her gencimiz için 100 bin TL faizsiz kredi desteği alacaktır. Kadın istihdamında bu rakam 110 bin TL’yi bulmaktadır.

Tüm işletmelerimizi 2 ila 5 personele kadar uygulanacak, geri ödemesi 2 yıldan itibaren başlayarak 24 ay sürecek bu faizsiz kredi imkânından yararlanmaya davet ediyorum. El ele vererek hep birlikte gençlerimizin iş hayatına atılmalarına destek olalım…

Tarım arazilerini işleyen çiftçiler içinde müjdelerin olduğunu görüyoruz; “Bu uygulamadan yeni hazine arazisi kiralayacak çiftçilerimiz de yararlanabilecektir. Her alanda milletimizin yanında olduğumuzu gösteriyoruz, göstermeyi sürdüreceğiz.

-Buradan, hazineye ait tarım arazilerini kirayla kullanan çiftçilerimize bir müjde vermek istiyorum. Daha önceden ecrimisil bedelinin yarısına çiftçilerimize kiraladığımız hazine arazilerimizin yıllık kira artış bedelini %22’den %9’a indiriyoruz.

Çalışanlara ve emeklilere ve emeklilere verilen çeşitli müjdeler; “Düşük maaş alan emeklilerimizle ilgili yeni bir alt sınır belirledik. Yeni düzenlemeye göre aylık geliri 1.500 liradan başlayan 1 milyon 266 bin emeklimizin maaşlarını 2 bin 500 liraya yükseltiyoruz.

-Aile yardımlarını çalışmayan eş için 521 TL, 6 yaşından küçük çocuklar için 115 TL, 6 yaşından büyük çocuklar için 57 TL olarak güncelliyoruz.

İhracat artışları ve İhracat yapan işletmelerle ilgili olarak da, şunları dile getirdi; “İhracat artışının büyümedeki yansımaları bilhassa sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı, istihdam gibi göstergelerde daha net görülüyor. Türkiye ekonomisi 2021 Ekim ayı itibarıyla salgın öncesi döneme göre 2 milyon ilave istihdam oluşturmuştur.

-Her kriz beraberinde birçok fırsatı da getirir. Türkiye ilk defa krizlerin altında ezilen değil krizleri yöneten, hatta fırsata çeviren bir ülke konumuna gelmiştir.

-Türk ekonomisi; yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyüme ilkeleri doğrultusunda gelişimini sürdürecektir.

-Cari fazla veren bir ülke konumuna hızla ulaşmak için 2022 yılı ekonomik büyüme hedefimizi yüzde 5 olarak belirledik. 2022 yılı ihracat hedefimizi ise 250 milyar dolar olarak revize ediyoruz.

-2021 yılı itibarıyla 205 ülke ve bölgeye ihracat işlemlerimizi millî paramız ile gerçekleştirdik. Türk Lirası ile yaptığımız dış ticaret hacmi 183 milyar liraya ulaştı.

-2021 yılında ihracat ailemize katılan yeni firma sayımız 32 bini aştı, 43 bin 264 firmamız da yeni pazarlara ihracat gerçekleştirdi. 81 ilimizin tamamı ihracat yaptı.

-2021 yılında ihracatın ithalatı karşılama oranı 5,8 puan artışla yüzde 83,1’e yükseldi. Bu oran, 2000 yılında sadece yüzde 51 düzeyindeydi…

-Türkiye, birçok sektörde dünya ticaretinde söz sahibi bir ülke haline gelmiştir. Miktar yanında katma değer olarak da artan ihracatımızın kilogram birim değeri yüzde 17 yükselişle 1,29 dolara çıktı.

-Hiçbir vatandaşımızı fiyat artışlarının yükü altında bırakmadık, bırakmayacağız. Bugüne kadar milletimize ne söz verdiysek yaptık, bundan sonra da verdiğimiz her sözü yerine getirmeye devam edeceğiz” dedi.

2022 yılının hedefleri inşallah tutacak halk olarak daha güzel günler yaşayacağız.

Günün Sözü; Sana, Allah’tan başka yardım edecek kimse yokmuş gibi yaşa…

 

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.