Cemalettin Bilgin

TOKAT’TA BİR GÜZELLİK

Tokat’ta güzellikler devam ediyor.

Dün Tokat’a giderek 3. Kitap Fuarı etkinliği kapsamındaki  çalışmaları izleme imkanımız oldu.

Tokat önemli çalışmalar yapıyor. 3. Tokat Kitap Fuarı Tokat’a çok farklı güzellikler katmış, Tokat Valimiz sayın Dr. Ozan balcı ile bir başka güzel hale gelmiş.

Tokat Kültür Sarayında gerçekleşen Tarihçi Yazar sayın İlber Ortaylı’nın sohbetine katılma imkanımız oldu.

Sohbet toplantısına katılmak üzere gittiğim Kültür merkezine erken saatlerde giderek çeşitli konuları görüşme imkanı bulacaktım, Kültür merkezine sohbet toplantısından 1.5 saat önce gitmeme rağmen karşımda sel olmuş bir kalabalıkla karşılaştım.

Tokat Kültür merkezinde gerçekleşen çok sayıda etkinliğe  katıldım, ama 2 Ekim 2019 tarihinde gerçekleşen söyleşiye olan ilginin başka hiçbir tarihte gerçekleşmediğini ifade etmek isterim.

Tokat Valiliği ve Tokat Belediyesinin ortaklaşa düzenledikleri 3. Kitap Fuarı etkinliği çerçevesinde  gerçekleştirilen, Tarihçi-Yazar sayın İlber Ortaylı’nın “ MİLLİ MÜCADELENİN100. YILI” konulu sohbeti için binlerce gencin ve insanın konferans salonuna akın etmesi karşısında şaşkınlık yaşadım.

Kültür Merkezinin girişi kısmı ana baba günü idi, acaba dedim salona kontrollümü alınıyor? veya kapılar açılmadı mı? diye düşündüm, Özel İdarenin hizmet birimleri tarafına geçtim, salona giriş kısmına baktım, içerisi de mahşeri bir kalabalıktı, bu ilgiyi ebedileştirmek gerekiyordu, her şeyden önce mesleğimiz gereği bu anı resimleyip haber yapmamız gerekiyordu, kalabalık o kadar fazla idi ki, ziyaretleri bırakıp habercilik tarafım ağır bastı ve pek çok zaman olduğu gibi facebook sayfamdan canlı yayına başladım.

Tokat Kültür Merkezi tarihi bir gün yaşıyordu, salona girmek isteyen insanlar kontrollü alınıyordu, güvenlik tedbirleri gereği kontrollü alınan insanlar sel gibi salonun kapsını  zorluyor, hani derler ya; “iğne atsan yere düşmüyor misali, salon dolmuş, koridorlar insan seli akıp geliyor, bina dışındaki binlerce insan ve genç koridora girmek için itişmeler devam ediyordu, insanlar salona girememenin vermiş olduğu stres ve baskı karşısında zaman zaman alkış yapıyorlar, ne için alkışların yapıldığını kimsede bilmiyordu, tahminen şunu düşündüm, bizler üst kattan alt kısımda içeri girmek isteyen insanların çekimini yaptığımız gördükleri için böyle bir görüntü vermek istemiş olabilirlerdi.

Tokat Kültür merkezindeki bu muhteşem görüntüleri Uzun zaman canlı yayın yaparak sunmaya çalıştım, çok sayıda görüntü aldım, zaman hızla ilerliyor, salona girmek isteyen binlerce insan sıkışmış çare arıyorlardı, zaman yaklaştığı için salona girme şansımız zorladım ve salona girdim, salona girdiğimde şaşkınlığımız daha da fazlalaştı, salon dolmuş, salonun üst kısmın bugüne kadar hiç görülmemiş kalabalık ve ayakta kalanları görünce; “Allah korusun bu balkon bu kadar insanın yükünü kaldırabilir mi?, ya çökerse” diye düşündüm, salon tıklım tıklımdı, sahnenin içi bile iki taraflı dolmuş, ayakta kalacak yer yoktu, bu kez fazla insan baskısı karşısında sahnenin arka kısmına da insanlar dizildi, sahneye oturarak konuşması İlber Ortaylı bey beklenmeye başlandı.

Tokat özel ve güzel bir gün yaşıyordu, Kitap Fuarı ile güzel çalışmalar zirve yapmış oldu.

Tarihçi-Yazar sayın İlber Ortaylı  Tokat valimizle birlikte salona geldiğinde dinleyiciler tarafından alkış tufanına tutuldular, bizler sahne tarafında bulunduğumuz için tüm salonu görme imkanımız oldu, gerçektende salona dinleyici olarak gelen gençler ve insanlarımız heyecanlı idiler, salon iş olsun dile dolan insanlardan değil, gerçekten sohbet yapan kişi ve yapılan etkinliğe gönül vermiş insanlar tarafından dolmuş olduğunu gördük.

Tarihçi-Yazar sayın İlber Ortaylı “Milli Mücadelenin 100. Yılı” üzerine yaptığı  sohbeti bir ara canlı bağlantı olarak verdim, sonra vazgeçtim çekim yaparken konuşmacının sözlerine tam hakim olamıyordum, sonra dikkatlice dinledim, koskoca salonda çıt yoktu, sayın Ortaylının her sözü gençler için, bizim milletimiz için çok değerli ve kıymetli idi.

Tarihçi-Yazar sayın İlber Ortaylı bey deha bir Tarihçi, her sözü sayfalar dolusu yazı yazmak için uygun, ama bizlerin daha çok şu sözleri dikkat çekti; “Türk olmak dikenler üzerinde yürümektir, Türk olmak ayrıcalıklı millet olmaktır ama, bir o kadarda bu coğrafyada yaşamak zordur” sözleri gerçekten üzerinde durulması gereken sözlerdi.

Tarihçi-Yazar sayın İlber Ortaylı konuşmasında; “Türk olan insanlar belli kesim insanlarına kendilerini inkar ederek onlara yakın olmak isteseler de, söz konusu milletler ve insanlar, Türk olduğunu inkar edenlere karşı belli bir süre onun Türk olduğunu unutulmuş gibi anlaşılsa da, sonuçta onun Türk olduğu bilindiği için kesinlikle o kişi veya toplum tarafından mutlak dışlanacaktır, bu kaçınılmaz sondur” şeklindeki düşünce tarihe damga vuracak sözlerdi.

Bizlerde bazen şunu yazmaya çalışıyoruz. Dünyada hangi millete sorarsanız sorunuz, “Türk demek Müslüman demektir, Türk milleti İslam’ın bayraktarlığını yapan  ve dünyada İslam’ın en mükemmel temsilcisi Türk milletidir” der veya böyle bilir, böyle anlar.

Saygıdeğer Tarihçi-Yazar sayın İlber Ortaylı bey konuşması için de “Türk demek, Müslüman demektir” sözünü belki sarf etmedi ama, belki başka bir sohbetinde bu sözlerimizi mutlaka teyid edecektir, çünkü sayın  Ortaylı dünya milletlerini bilen önemli bir Tarikçidir, bizlerin gurur kaynağıdır.

Konuşansının her bölümü ayrı bir konu başlığı ile yazı yazmamız mümkün, tabi ki ama günümüzün güncel konuları içinde olan Kitap sevgisi, Kitap okumak, doğru kaynaklarla donatılmış kitapların okunmasını tavsiye ederken, şu sözleri yine olay yaratacak ve ilgili kurumların dikkat etmesini gerektiren hususlardır; “ülkemizde bazı insanlar  yabancı kaynakları Türkçeye çevirmeye çalışıyor, bilmediği dilin kitabını çevirmeye çalışınca anlaşılmaz bir dil ortaya çıkıyor, dil bilmeyen insanlar çeviri kitabı yazamaz” dedi, bu husus çok önemlidir, ayrıca şu hususa dikkat çekti; Reşat Nuri Güntekin’in kitabını güncelleştirmeye çalışanlara dikkat edin, Reşat Nuri’nin kitapları güncelleştirilemez, bu tür yayınları aldığınızda yayın evlerine gönderinki, yayın evleri nasıl bir hata yaptıklarını anlasınlar” diyerek ciddi bir yanlışlığın altını çizdi.

Tokat’ta güzel işler yapılıyor, çalışmalara emek veren başta sayın Valimiz Dr. Ozan Balcıya, Tokat Belediye Başkanımız sayın Eyüp Eroğlu’na emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.

Günün Sözü: TOKATTA GÜZEL İŞLET YAPILIYOR.

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.