NİKSAR SANAYİ SİTESİ GELİŞİYOR

Niksar Sanayi Sitesi’ ni

Niksar Sanayi Sitesi’ ni Yeşil Niksar ve Yörenin Sesi Canik gazeteleri olarak ziyaret ettik.

Yönetim Kurulu’ndan, Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Berdibek, yönetim kurulu üyeleri Salih Zeki Yücel, Kadir Baysarı, Adil Bozkurt, Şevket Selçuk ile görüştük sorularımızı sorduk, sorularımızı ise Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Berdibek yanıtladı.

Kadir Bey Sanayi içerisinde ne iş yapıyorsunuz?;

 “Oto Kaportacıyım, 40 yıldır bu işin içindeyim  mesleğimizi severek yapıyoruz, müşterilerimize verdiğimiz hizmetlerden mennuniyet sonrasında bölgede  meslek içinde en çok bilinen işletme sahibiyiz, mesleğimiz dışında  Sanayi sitemize hizmet amacı ile halen  Yönetim Kurulu Başkanı olarak hizmet yapıyoruz.

Sanayi Sitesi kaç yılında kuruldu?;

“1994’ te Niksar Otogarının (terminali)  yanındayken buraya geldi ve 1976 yılın da buraya kuruldu, uzun yıllar

İlk Yönetim Kurulu Başkanı kimdi?

“ilk başkanımız sayın Selahattin Unat’ idi,  1976 yılında başladı, o tarihten bugüne kadar çok sayıda insanımız burada hizmet yaptı, vefat edenlere Allah’tan rahmet diliyoruz, yaşayanlara sağlıklı bir ömür dileriz” dedi.

Toplan kaç tane iş yeri var?;

“Niksar Küçük Sanayi sitesi olarak 354 işyeri yapıldı ancak sonradan çok sayıda  işyeri eklendi halen 500 civarında işyeri bulunmaktadır, bunların 354 tane iş yeri  bizlerin üyesi olarak faaliyet yapmakta, sonradan kurulan bazı işyerleri aynı alanda faaliyet göstermiş olsa da Kooperatifimizin üyesi değiller.

En çok hangi iş yerine müşteri geliyor?;

“Oto grubuna, Mobilya grubuna, Pvc plastik doğrama grubuna daha çok müşteri geliyor, ancak Sanayi sitemiz bir bütün olarak görmek gerekir, müşterilerimiz sanayi sitemize geldiğinde araç tamirine geliyor ancak her hizmete hitap eden hizmet sektörümüz olduğu için insanlarımız araç tamirini beklerken sitemizi gezdiğinde diğer hizmet sektörlerinden de alış veriş yaparak önemli katkılar sağlıyorlar. Yani Niksar Küçük Sanayi Sitemiz her hizmet alanına hitap ediyor.

Kaç tane çalışanınız var?;

“Niksar Küçük Sanayi sitesinde 534 tane çalışan var, buna Çıraklık eğitim merkezindeki eğitim görenleri de ekleyince rakam bir hayli yüksek oluyor” dedi.

Yaşadığınız sıkıntılar neler?;

“Çırak sıkıntımız var, Eskiden aileler çocukları okumadığı zaman buraya çalışmaları için verirlerdi, şimdi öyle bir şey yok, eskiden İlkokul bitiren biri gelip burada çalışabiliyordu, şimdi 8 yıl  idi 12 yıl eğitim şartı getirildi  devlet tarafından o yüzden çırak yönünden sıkıntılar yaşıyoruz. Sanat okullarından mezun olan çocuklar gelip çıkaklık yapmıyorlar, çıraklık yapmayan bir kişinin usta olması mümkün değil, bu nedenle çırak olmayınca Usta artık yetişmez konuma geldi. Devletimiz bu usta-Çırak olayına el atmalıdır, gelecek yıllarda sıkıntılar daha çoğalacak, tamir işleri için usta bulunamaz hale gelecek, büyük şehirler  kendilerince çeşitli tedbirler alıyordur ama, bizler gibi küçük şehirlerin gelecekte sıkıntıları telafisi mümkün olmayacaktır, inşallah bu konulara  hükümet yetkilileri çözüm bulurlar.

Bir başka sorunumuz sanayi esnafının aidatları vermemesi, küçük rakamlar bizler için önemli, işletmeler küçük aidatlarını ödemeyince, bizler yönetim olarak ekonomik sıkıntı yaşıyoruz, bu hizmetlerin yapılması için çalışan  personele ihtiyaç var, devlet tarafından kurulan  resmi bir kurumuz, üyelerimizin aidat ödememesi bizleri üzüyor, toplantı yapıyoruz iştirak eden üye sayımız ne yazık ki hep azınlık olarak kalıyor, var olan problemleri tek başına yönetim olarak çözmek mümkün değil üyelerimizle ortak kararlar alarak çözümler üretmek istiyoruz” dedi.

Çalışanlar ne kadar maaş alıyor?;

“İşçiler Asgari ücret alıyorlar, Yönetim kurulundaki kişiler ise asgari ücretle başlıyor daha sonra aldıkları ücret artıyor, bunu Genel Kurul belirliyor, evraklarımızı, yazışmalarımızı yapan personel ve sitemizin güvenliği için bekçilerimiz halen çalışmaktadır.

Sanayi Sitesinin güvenliği nasıl sağlanıyor?;

“Niksar Küçük sanayi sitemiz bu bölgeye 1994 yılında taşındı o günden itibaren  2 tane bekçi var ayrıca bölgede Güvenlik kameralarımız var, giriş çıkışları Güvenlik kameraları ile izliyoruz, zabıtamız  var her gün rutin çalışmalarla güvenliği bu şekilde sağlıyoruz, Sanayi sitemiz çok büyük alana oturmuş vaziyette, bölgenin en büyük Küçük sanayi sitesine sahibiz” dedi.

Sanayi Sitesindeki hizmetler nelerdir?;

“Çıraklık okulu var, 80 tonluk kantar var, PTT var PTT 1 ay önce geldi, çok ihtiyacımız vardı, ATM konusunda sıkıntı yaşıyorduk PTT’nin gelmesi bu problemi ortadan kaldırdı,  Sosyal tesis olarak Camimiz var, insanlarımızın oturup dinleneceği Park alanımız var, işyerleri içinde, küçük çaplı Lokantalarımız ve Balık tesisi özel sektör tarafından işletiliyor, sosyal tesislerin olması işyerlerinin daha fazla iş yapmasına sebep oluyor, ilerleyen zamanda gerek görülen sosyal tesislerin yapılmasını da düşünüyoruz” dedi.

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?;

Niksar Küçük sanayi sitemizde 500 civarında işletme vardır, her hizmet sektörüne hitap eden geniz yelpazede işletmeler vardır, sitemize gelip hizmet alamayan, veya malzeme bulamayan hiçbir insanımız yoktur, özellikle  Mobilya sektörümüz çok gelişmiştir, ham maddeyi alıp çeşitli mobilya türü olarak halkımıza hizmet verilmektedir, Mobilya sektörünün taşıyıcı hizmet kısmı Hızarcı esnaflarının  sayısının fazla oluşudur, bu hizmet sektörümüz Niksar dışında Karadeniz ve Doğu bölgelerine de hitap etmektedir.

Ayrıca Niksar’da araç muayene istasyonunun olması sanayi sitemize güç katmıştır, Niksar dışından gelen araçlar muayene için geldiklerinde küçük veya büyük  noksanlarını sanayi sitemize yaptırarak hizmet almaktadırlar, araç muayenesi için gelen insanlar başka sektörlerin hizmetlerini görünce ticarete katkı sağlamış oluyor, Niksar bir Tarım şehri olması dolayısı ile Tarıma dayalı sektörde çalışanlarda sanayi sitemize ciddi destek sağlamış oluyorlar.

Niksar Sanayi sitemiz bölgenin önemli hizmet alanıdır, Tokat-Ordu yolunun sanayimiz karşısından geçmesi bizler için önemlidir, bu yolun Niksar kısmı yapılırken Niksar Küçük Sanayi Sitesi asla gözden uzak tutulmamalıdır, sanayi  sitelerine hayat veren şehirlerin kendisidir, çevresinden geçen veya geçecek olan yollarda ciddi ekonomik katkılar sağladığını herkes bilir, bu nedenle yapılmaya başlanan yol bizler için hayati önem taşımaktadır, Tokat-Ordu yolun planında Niksar Küçük sanayi sitesi dışlanmamalıdır, bunu özellikle saygıdeğer yetkililerimize  iletmek isteriz, bizleri ziyaret ederek düşüncelerimizi halkımıza ve yetkililerimize anlatma imkanı verdiğiniz için yönetim kurulum adına teşekkür ederim, sizlere de başarılar dilerim” dedi.

1976 yılında kurulan Niksar Küçük sanayi Sitesi 354 işyeri ile kurulmuş, kurulduğu bölge doğru bir bölge olmaması uzun yıllar sıkıntılı süreçler yaşamış, Sanayi sitesinde faaliyet yapan işletmelerdeki usların işin ehli oluşu, her insana ve hizmet sektörüne hitap eden geniş yelpazedeki işyerlerinin varlığı Sanayi sitesinin hareketli oluşunu sağlamaktadır.

Niksar sanayi sitesinde Hızarsıların yoğunluğu, bölgedeki Kavak ağaçlarının yetişmesi Mobilya sektöründe ciddi hizmet akışını sağladığı görülüyor.

Niksar Küçük Sanayi Sitesinde bulunan İnşaat Demiri, Sanayi Demiri ve Hurda Demir satıcılarının çok güçlü oluşu, çevre il ve ilçelerden gelen alıcıların çokluğu yine başka sektörlere ciddi destekleri görülüyor.

Niksar Küçük Sanayi sitesinde Motorlu araçların tamiri ve bakımının yapılması yine çok sayıda sektörün hareketi olmasını sağlıyor. Niksar’da Kelkit Irmağının olması inşaat sektörüne ciddi destek sağlıyor, doğu ve Karadeniz bölgelerinde inşaat yaptırmak isteyen işletmelerin ve kişilerin Kum, Çakıl türü malzemelerini Niksar’dan karşılamaları, farklı ticaretinde hareketlenmesini sağladığı  dikkat çekiyor.